AFS cserediákok Nyíregyházán

Japánból, Thaiföldről, Olaszországból, Indonéziából és Belgiumból érkeztek azok a tanulók, akik az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány keretein belül egy tanévet töltenek el Nyíregyházán. A világ legnagyobb diákcsere szervezete több mint 80 ország 13 ezer fiataljával áll kapcsolatban. Magyarország 1990-ben csatlakozott a programhoz, azóta utaznak a magyar középiskolások külföldre 3 hónaptól 1 évig terjedő időtartamban tanulni. A szervezet megteremti annak a lehetőségét, hogy a tanulók idegen kultúrákba utazzanak és ott szerezzenek tapasztalatokat, tanulják a nyelvet és a kultúrát.

Toldi Zsuzsanna, az AFS Nemzetközi Csereprogram Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei körzetelnöke azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, amellett, hogy a gyerekek megismerik egymás kultúráját, toleránsabbá válnak, valamint saját magukat is jobban megismerik.

Ebben az évben már több cserediák érkezett iskolai, szervezett keretek között Nyíregyházára. Ezek a kapcsolatok jelentősek a diákoknak és a városnak is.

 

Megismerik Nyíregyházát

 

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere a diákok köszöntése után kifejtette, az ide érkező diákok ez alatt az egy év alatt megismernek bennünket, és elvihetik Nyíregyháza, valamint a magyarok jó hírét. A csereprogram után elmondhatják hazájukban azt, hogy itt Nyíregyházán milyen fogadtatásban részesültek, valamint mennyire vendégszeretőek a magyarok.

A külföldi diákok nyíregyházi családokhoz költöztek, és a város középiskoláinak lesznek ideiglenes tanulói.

Wichayut Ratchata Thaiföldről érkezett. Azt mondta, nagyon fontos a számára, hogy tanulóként tapasztalatokat szerezzen, és megismerkedjen a magyar kultúrával.

A 10 külföldi diák júniusig marad Nyíregyházán, és ismerkednek a helyi viszonyokkal, emberekkel és a nyelvvel, teljesítve ezzel a program fő céljait.

Mikita Eszter