Áfacsökkentés – Jól indul az év a vendéglátósoknak



Éppen a heti menüt állították össze a Nyírségi Kiskakasban. A vendéglátóhely tavaly nyitott meg, és ezért különösen fontosnak tartják, hogy eltalálják vendégeik igényeit. A tulajdonos azt mondja, a januári áfacsökkentés rendkívül kedvező számukra. Az így megmaradt pénzt ugyanis többféle célra fel tudják használni.

Először a marketinget kell felépíteni, hogy megismerjék ezt a vendéglőt, ezt az éttermet, a második lépés a kínálatunk bővítése, és ha a kínálat vendéget generál, ezáltal bevételt is hoz a konyhára, a béremelésekre is lehet költeni.

– fejtette ki Lukovics Görgy.

 

Érdemes átolvasni a jogszabályt

 

Az árak mérséklésre is használhatnák a vendéglátósok az áfacsökkentést, de valószínűleg nem ez lesz a jellemző. A NAV ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy nem minden éttermi szolgáltatás általános forgalmi adója csökkent. A vendéglátósoknak ezért érdemes alaposan átolvasni a jogszabályi változtatásokat.

Január elsejétől az étkezőhelyi szolgáltatásban felszolgált ételek, illetve az italforgalom áfatartalma csökkent 5 százalékra. Ez azt jelenti, hogy itt a nem alkoholtartalmú italokról beszélünk, illetve azokról az ételekről, melyeket helyben fogyasztanak. Ez az éttermeknél, illetve a cukrászatoknál jelentkezik elsősorban. Valamint az önkiszolgáló éttermi szolgáltatások igénybevételénél.

– mondta el a NAV sajtóreferense, Magyar Norbert.

 

Hal- és a sertés vágóhídi termékek ára is csökkent

 

Az éttermi szolgáltatások adócsökkentéséről még 2016-ban döntött a kormány. Ennek köszönhetően először tavaly év elején csökkent 27 százalékról 18-ra az adó mértéke, most pedig újabb 13 százalékkal kell majd kevesebb adót fizetniük a vendéglátósoknak. Ezen túl pedig a halak és halételek, a sertés vágóhídi termékek, belsőségek áfája is csökkent 5 százalékra.

 

Z. Pintye Zsolt