Adventi előzetes – Indul a készülődés

Az idei esztendő naptári szempontból ráadásul különleges, hiszen a húsvét utáni legnagyobb keresztény ünnep előtti utolsó vasárnap 24-ére esik. Karácsony első napja ugyanis 25-én van, ami nem tévesztendő össze annak vigíliájával, noha a köznyelvben már az is annak számít. Így a negyedik gyertyát ezúttal a szenteste délelőttjén kell meggyújtani az adventi koszorún (esetünkben: délelőtt), amelyen – visszafelé számolva – december 3-án az elsőt.

 

Sztárvendégekkel

 

Ehhez igazodva kezdődik majd az önkormányzati programsorozat is, melynek részleteit később osztjuk meg olvasóinkkal. De talán annyi exkluzivitás belefér, hogy kikotyogjuk: Takács Nikolas, Delhusa Gjon és Opicz Barbi is a meghívottak között van, szóval, igazán vonzónak tűnik a sztárvendégek alapján is a forgatag... Az, melynek kellékeit nem lehet nem észrevenni a főtéren és környékén. Elvileg lapunk megjelenése napján, pénteken állítják fel a mindenki karácsonyfáját. S ha korainak tűnik, tegyük hozzá, logisztikai okokból, mert a faházak „üzemszerűen” már a hivatalos advent előtt egy héttel, november utolsó hétvégéjén működésbe lépnek, csakúgy, mint évek óta. Az idén kalendáriumi sajátosság, hogy van eltérés a valóságos és a naptári indulás között, viszont így a hamisítatlan télies, ünnepváró hangulat is tovább tart a belvárosban, s nem lenne életszerű az utolsó vasárnapon, 24-én a késő délutáni program... Így az nem is lesz, illetve igen, csak nem akkor. De ezzel már nagyon elébe mennénk a részleteknek.

 

A faház csak díszlet

 

Egyelőre még csak épülnek a házak a Kossuth tér környékén, s az nem baj, ha már most jelzik, szeretetteljes időszak közeleg. Így talán ezzel nem is kell megvárni a „hivatalos” kezdést, mostantól lehet gyakorolni az odafigyelést, a megértést, a gondoskodást, a jó cselekedetet és szót. A díszletek lassan adottak hozzá, de mindennek úgyis magunkban kell megtörténni...


Tarczy Gyula