Advent fényei Nyíregyházán

Az első gyertya melegséget árasztó fénye hívja fel a figyelmet arra, beléptünk az adventi időszakba. 5 éve minden decemberben Nyíregyháza főterén zenés, szórakoztató, kulturális és jótékonysági programokkal fogadják a városlakókat. A karácsonyt megelőző negyedik vasárnapon, már fényárban úszott a belváros.

 

Közös ünnep

 

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere arról beszélt az első vasárnap, hogy ebben az időszakban, Advent idején mindenki egy kicsit magába mélyed, közelebb kerül a szeretteihez. A polgármester hozzátette, úgy véli, már maga az is ajándék lehet, ha egy közösség tagjainak érezhetjük magunkat, hiszen ez a közösség segít, ha kell, de ugyanakkor megbecsüli, értékeli tagjait. Ez pedig nagyobb dolog a karácsonyi ajándékoktól.

 

További képekért kattintson a fotóra!

Már hagyomány, hogy ebben az időszakban a város kedveskedik az itt élőknek. A belvárosi forgatagban kézműves sátrak, ajándékos standok, a hideg időben meleget adó ételek és forró italok várják a kikapcsolódni vágyókat. A gyerekeket a Mikulás is fogadja Kossuth téri házában.

Pelle Flóra, harmadik osztályos tanuló izgatottan álldogált a faház előtt. Azt mondta, azért szereti a decembert, mert akkor sok csokit kap a Mikulástól.

 

Mikulás, jászol, ajándékok

 

A Kossuth téren a hatalmas karácsonyfa közelében a jászolban fekvő kis Jézust is megnézhetik a legkisebbek.

Advent első vasárnapján Pál Dénes szórakoztatta előadásával a nyíregyháziakat. Az előadóművész elmondta, advent számára maga a várakozás, amikor ő is megpróbál ráhangolódni az ünnepre. Hozzátette, ez az ő szakmájában egy kicsit nehezebb, hiszen ilyenkor rengeteg fellépés van.

Az adventi időszakban a Mikulás a Városházán is meghallgatja a legkisebbek verseit, dalait, a felnőttek pedig jótékonysági akciókban vehetnek részt. A Kossuth téri színpadon az elkövetkező négy hétben minden kedden, csütörtökön és vasárnap várják kulturális, szórakoztató programok a karácsonyra készülőket. A részletes programot a nyiregyhaza.hu-n olvashatják.

M. E.

(Fotó: Trifonov Éva)