Advent a madarakkal a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Az E-misszió Egyesület várja mindazokat, akik a karácsonyi készülődést megosztanák a nyíregyházi Sóstói-erdő madaraival. A közös madárkalács-készítés és madárgyűrűzés helyszíne és ideje: Erdei Tornapálya, 2023. december 9. szombat, 9:30-tól 12:30 óráig.

A résztvevők itt megismerhetik a téli madáretetés alapvető tudnivalóit, és az etető leggyakoribb vendégeivel pedig közvetlen közelről találkozhatnak. Az ünnepi alkalomra zsiradékból és különféle magokból készülő, karácsonyi hangulatú formákba öntött madárkalács készül, amely nem csupán a télen gyakran éhező kismadarakat segíti, de a kert dísze is lehet ebben az időszakban.

A program része a madárgyűrűzés is, ahol Petrilláné Bartha Enikő ornitológus szakember, a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskola vezetője segítségével közvetlen közelről megismerkedhetünk az etetőre járó madarakkal.

Idén már novemberben beköszöntött a fagyos idő, így a madáretetési szezon is. Az itt telelő kis énekesmadaraknak karácsonyra is hasznos ajándék a megfelelő, szakszerűen kínált eleség. A tavasz beköszöntéig folytatott madáretetés biztonságot jelent az apró tollas jószágoknak a hideg és táplálékban szegény időszak átvészeléséhez. Az E-misszió Egyesület 2011 óta minden évben várja a természet barátait közös akciójára, ahol megismerjük, hogyan és mivel lehet télen etetni a madarakat. A szokásos eleségek mellett olajos magvakból, aszalványokból, és zsiradékból, kreatív ötletekből, ügyes kezek által nem csak tápláló, de szép madárkalácsot is készítünk.

- Évek óta minden télen mázsányi napraforgómagot fogyasztanak el az Erdei Tornapályán álló etetőnkből az arra járó madarak – főleg széncinegék, kék cinegék, barátcinegék, csuszkák, harkályok, fekete rigók, szajkók, zöldikék, meggyvágók. A szombati programon ornitológus szakember segítségével a kismadarak egy részét befogjuk, és jelölőgyűrűt helyezünk el a lábukon. Ezáltal hosszú távon nyomon tudjuk kísérni a sorsukat, de alkalom nyílik arra is, hogy az érdeklődők közvetlen közelről megtekinthessék az etető látogatóit.

- nyilatkozta dr. Szigetvári Csaba, az E-misszió Egyesület programvezetője.

A madárkalács-készítéshez alapvető anyagokat az Egyesület biztosítja, de hogy finomabb, tartalmasabb, változatosabb és szebb legyen a madárcsemege, aki tud, hozzon magával faggyút, hájat, nyers olajos (napraforgó, dió) és apró szemes (köles, lenmag, mák) magokat, aszalt gyümölcsöket (mazsola), süteményformát, fenyőtobozt, kiszárított fél-narancshéjat.

További információk az akcióról a sostoierdo@e-misszio.hu címen, és Szigetvári Csabánál (20/512-3311), továbbá a www.facebook.com/sostoierdo oldalakon