Adóváltozások 2017-ben

A baromfihús, baromfi belsőség és a vágási melléktermék, a friss tej és a friss tojás áfakulcsa 2017-ben 5 százalékosra csökken az idei 27 százalékról. Az éttermi szolgáltatások áfája, valamint az internet-előfizetések áfakulcsa jövőre 18 százalékosra csökken. A kétgyermekesek családi adókedvezménye 5 ezer forinttal, 15 ezer forintra nő 2017-ben. Fontos változás, hogy a családi kedvezmény érvényesítéséhez 2017. évben megteendő adóelőleg-nyilatkozatokon a kedvezményezett eltartott, és az eltartott adóazonosító jelét kötelező feltüntetni, ugyanakkor a magánszemélyeknek nem kell új adóelőleg-nyilatkozatot tenniük abban az esetben, ha magzatra tekintettel már a várandósság időszakában érvényesítettek családi kedvezményt és a gyermekük megszületik.

 

ELSŐ HÁZASOK

 

2017-től az első házasok kedvezményét az arra jogosultak a házasságkötést követő hónaptól 24 hónapon keresztül feltétel nélkül érvényesíthetik, azaz a kedvezményre jogosultságot nem szünteti meg, ha a házasságkötést követően magzatra, vagy gyermekre tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá a magánszemély. A kedvező módosítás a 2014. december 31-ét követően megkötött házasságok esetében is alkalmazható, így a 2015. évi bevallások önellenőrzéssel helyesbíthetők.

 

KIVA ÉS KATA

 

Jövőre változás lesz az is, hogy a gépkocsival történő munkába járás költségtérítése 9 Ft/km-ről 15 Ft/km-re emelkedik. A társasági adó kulcs várhatóan egységesen 9 százalékos lesz, ezzel összhangban az egyéni vállalkozói szja is egységesen 9 százalékra mérséklődhet. A kisvállalati adó kulcsa a jelenlegi 16-ról 14 százalékra csökken és enyhülnek az adózási forma választásának feltételei is. A Kata esetében duplájára emelkedik az éves bevételi értékhatár, vagyis aki az adóév egészében katás és adó fizetésére kötelezett, annak 12 millió forint bevétel feletti részre kell csak megfizetnie a 40 százalék adót a tételes adó mellett. Az áfatörvény szerinti alanyi adómentesség értékhatára 6 millió forintról 8 millió forintra emelkedik.

A biztosítással nem rendelkezők és egészségügyi szolgáltatásra más jogcímen sem jogosultak által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék havi összege jövőre 7110 forint lesz.

 

TÖBB ONLINE PÉNZTÁRGÉP

 

Január elsejétől online pénztárgéppel kiállított nyugtát kell adniuk a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár, alkatrész kereskedelmét, javítását, a plasztikai sebészeti tevékenységet, a diszkó, táncterem működtetését, a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve a masszázsszalonoknak, fogyasztó- és karcsúsítószalonoknak, fitnesz-, testépítő kluboknak, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak.

Szoboszlai Tibor