Adományt kaptak a tanodás gyerekek – Egymillió forint értékben hozott játékokat az IKSZ

Több mint egymillió forint értékben adományozott játékokat az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség a Nyíregyházi Egyházmegye öt tanodájának. Összesen 135 gyerek kapott olyan társasjátékot, amit haza is vihetett és otthon, a saját családjával játszhat vele. A tanodákba általános és középiskolás, hátrányos helyzetű családokban élő gyerekek járnak, a tanórák után biztosítanak hasznos, szabadidős foglalkozásokat. A nagyszabású adományt főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fiatalok ajánlották fel, de az ország más pontjairól, illetve a határon túlról is érkezett segítség.

A Magvető Tanodában a gyerekek maguk választhatták ki az ajándékaikat, többfajta társasjáték között válogathattak. Az intézmény a Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működik a Huszártelepen. A megyében további négy tanoda is a görögkatolikusokhoz tartozik, Hodászon, Máriapócson, Kántorjánosiban és Tuzséron.

5 tanoda

Az iskolai rendszeren, iskolai időn kívüli foglalkozásokat tartunk a gyerekeknek. Itt a szociokulturális hátrányok csökkentése, a felzárkóztatás tulajdonképpen a cél, a szabadidő hasznos eltöltése, amit kitűztünk célul, illetve mivel görögkatolikus intézményről van szó, a görögkatolikus lelkiséget, az egyház tanításait próbáljuk a gyerekeknek megmutatni jó példákon keresztül. Foglalkoztatók foglalkoznak a gyerekekkel, szakmai vezetője van minden tanodának, pedagógusok, szociális munkások, fejlesztő pedagógusok foglalkoznak a gyerekek felzárkóztatásával” – mondta Bodnár-Szabó Ildikó, a Nyíregyházi Egyházmegye Szociális Irodájának vezetője.

Értékes ajándék

A tanodákba hátrányos helyzetű családok gyermekei járnak, általános és középiskolás korosztály. Az intézmények az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség nagyszabású adományát olyan játékokra költötték, amelyeket a gyerekek haza is vihettek és otthon használhatják. Sokan még soha nem tartottak olyan értékű ajándékot a kezükben, amit most a karácsonyfa alatt találtak.

Az itteni fiatalok képesek megmozdulni egy jó cél érdekében, hiszen mi magunk, amikor mi voltunk fiatalok, mi is éreztük azt, hogy amikor például én egy egyházi intézménybe jártam és elvették az iskolától a normatívát, akkor az akkori ottani egyházi vezető, a püspök atya azt a támogatást, hogy ne a gyermekek szüleinek kelljen többet fizetni az oktatásért, azt a támogatást azt megadta az egyházmegye részéről. Ez az én személyes indíttatásom, hogy segítsünk olyan embereken, olyan közösségeken, akik az év minden napján segítenek az itt tanulókon” – nyilatkozta Kiss András, az IKSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, a szervezet országos alelnöke.

Karitatív tevékenységek

Egy politikai ifjúsági szervezet életében fontos, hogy tegyen másokért, szerte az országban különböző karitatív tevékenységet is vállalnak – mondta Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke Nyíregyházán. Az adományozás nemcsak az adventi időszakban, hanem egész évben fontos a tagok számára, az év végén viszont egy jelentősebb összeget szerettek volna felajánlani az egyházmegyének.

Előzetes egyeztetés

Megkerestük a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegyét, hogy mire is van szükség, mert szerintem akkor jó az adományozás, ha a helyi szükségletekre reagál és a tanoda vezetői azt mondták, hogy itt a tanodai gyermekek, akik itt tanulnak, egész évben itt vannak, nekik a karácsonyukat ajándékokkal érdemes szebbé tenni, egy fontos gesztus lehet, hogy ha nekik segítünk ezt az ünnepet a családjuk körében teljesebbé tenni. Az adománygyűjtés egy nagyon széles összefogással jöhetett létre” – tette hozzá Nacsa Lőrinc.

Fiatalok a fiatalokért

Nagyrészt az IKSZ tagjai, főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fiatalok segítették a helyi gyerekeket, de az ország többi részéről és még a határon túlról is érkezett felajánlás. Ennek köszönhetően a 135 gyerek több mint egymillió forint értékben kapott ajándékot a kereszténydemokratáktól. Az adományozás 2010 előtt nem volt adómentes, a Fidesz-KDNP kormánynak köszönhető, hogy a felajánlást nem terheli az adó – tette hozzá Nacsa Lőrinc.