Adománykávézó és közösségi tér

Hétköznapi kávéháznak tűnik a Szarvas utcai közösségi tér, de csak látszólag működik úgy, mint egy hagyományos kávézó. Az ide betérők automatából önmagukat szolgálják ki, kávézás, teázás közben internetezhetnek, használhatnak nyomtatót és fénymásolót, a vendégek maguk után elmosogatnak, és adománnyal segítik a kávézó működését. A kávéházban kizárólag önkéntesek dolgoznak. A nyílt közösségi teret a Tabulaplaza Alapítvány a norvég civil támogatási alap 12 ezer eurós forrásából működteti, a pénzösszegből képzéseket és az iskolai kötelező közösségi szolgálat tartalmas eltöltésére szolgáló programokat finanszírozzák, a kávézó üzemeltetését a projekt csupán kis mértékben támogatja, ez helyi vállalkozók és a vendégek adományaiból valósul meg. Jelenleg 6 önkéntes segíti a munkát és 50 középiskolás diákkal áll kapcsolatban az alapítvány.

A Tabulaplaza Alapítvány rendezvényén emléklappal köszönte meg a támogatást azoknak a vállalkozóknak, akik segítették a közösségi tér működtetését. Emellett ismertették „Helyi húsz” elnevezésű kezdeményezésüket.
Fekete Éva projektmenedzser elmondta: a norvég civil támogatási alap egyéves projektje áprilisban véget ér, májustól egy egyéves fenntartási időszak következik. Ehhez 20 vállalkozótól várnak segítséget, akiket arra kérnének, hogy egy éven át havi 20 ezer forintos támogatást nyújtsanak a közösségi tér működtetéséhez.

F. A.