Adománygyűjtés a Zrínyiben

Számítógéphez tartozó billentyűzettel és könyvekkel segítette a Szabolcsi Közösségfejlesztő és Vállalkozás Élénkítő Szociális Szövetkezet munkáját az egyik tizenkettedikes diák a Zrínyi Ilona Gimnáziumban. Az iskola is csatlakozott a szociális szervezet "Varázsműhely" elnevezésű programjához, amelynek keretein belül jó minőségű, még használható tárgyakat ajánlanak fel rászoruló családoknak. A Zrínyiben gyűjtési akción várták a tanulók és szüleik felajánlásait.
Veszprémi Réka fontosnak tartotta, hogy valamivel könnyítse a rászorulók helyzetét, ezért adományozott számítógép tartozékot. A tizenkettedikes diáklány szerint jó dolog az, ha az ember adakozhat, hiszen ezzel másoknak szerezhet boldog pillanatokat.

A 2011-ben alakult szociális szövetkezet hátrányos helyzetű, nehéz anyagi körülmények között élő családoknak nyújt segítséget. A tárgyi eszközökön túl érzelmileg is megpróbálnak segíteni a családokon és rávilágítanak azokra a lehetőségekre, amelyek kisegítik őket a nehéz helyzetből. A városból vidékre költözötteket például tapasztalt gazdákkal hozzák össze, akik a növénytermesztés és állattartás módjait tanítják meg. Mindezek mellet a szövetkezet munkatársai lakás,- és bútorfelújításban is segítenek a rászorulóknak. "Varázsműhely" elnevezésű programjuk májusban indult.

Lencsés Brigitta, a Szabolcsi Közösségfejlesztő és Vállalkozás Élénkítő Szociális Szövetkezet munkatársa a gyűjtési akción elmondta, a szervezet kapcsolatban áll rászoruló családokkal, akiken szükség szerint segítenek. Így, ha valakinél festeni kell, önkénteseikkel festőhengert ragadnak, de ha bútorfelújításban kell segédkezni, abban is a rászorulók rendelkezésére állnak. Van, akinek ruhával, könyvekkel segítenek, de olyan családdal is tartják a kapcsolatot, akinek télire kályhát szereznek, hogy megoldják a fűtésproblémájukat. Egész évben várják a felajánlásokat és az önkénteseket, hiszen nagyon sok olyan emberrel állnak kapcsolatban, akik minden segítségért hálásak.
A Zrínyi Ilona Gimnázium diákjainak nem újdonság a szociális segítségnyújtás. Az oktatási intézményben rendszeresen gyűjtenek a rászorulóknak, a mostani akció előtt pedig az iskola pedagógusai felkészítették a tanulókat. Beszélgetések során rávilágítottak a társadalom perifériájára szorult emberek problémáira, és felhívták a szülők figyelmét is a gyűjtésre.

Huszárné Kádár Ibolya, a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium igazgatója azt mondta, a nevelési céljaik között szerepel a toleranciára és a segítségnyújtásra nevelés. Hozzátette, nem elégedhetnek meg azzal, hogy korszerű eszközök és módszerek segítségével leadják a tananyagot, azt is el kell fogadtatniuk a gyermekekkel, hogy nagyon sokféle anyagi helyzetben élő ember van Magyarországon, és akadnak olyanok, akiken segíteni kell.
A Szabolcsi Közösségfejlesztő és Vállalkozás Élénkítő Szociális Szövetkezet nem csupán adománygyűjtéseket szervez, hanem regisztrált önkéntes fogadó szervezetként is működik, így a diákok a kötelező közösségi szolgálat keretein belül közvetlenül is bekapcsolódhatnak a szociális munkába.

Mikita