Adomány az új-koronavírus diagnosztikához Nyíregyházán – Jelentős gépek a kórházban!
Fotó: Szarka Lajos

Világviszonylatban is jelentős laboratóriumi innovációt reprezentáló műszerek érkeztek a Bige Holding Csoport támogatásával a nyíregyházi kórházba a legsúlyosabb, kórházi ellátást igénylő betegek új-koronavírus diagnosztikájához.

A Bige Holding Csoport molekuláris elvű direkt víruskimutatását végző készülékeket és tesztkazettákat adományozott a nyíregyházi központú Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház számára. A készülék az új-koronavírus (COVID-19) fertőzés gyors kimutatására is alkalmas.

A készülékeket április 24-én a Városházán mutatták be, melyen jelen volt az adományozó Bige László, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere, a kórházak fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi igazgatója dr. Suba László, a kórházcsoport főigazgatója, dr. Adorján Gusztáv és a Központi Laboratórium osztályvezető főorvosa, dr. Ajzner Éva. Az adományozó Bige Holding Csoport két műszerrel és 2 hónapra elegendő tesztkazettával látta el a kórházcsoportot.

Az adományozó elsődleges célja nem az általános szűrés biztosítása, hanem a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében járványügyi feladatokkal megbízott SZSZBMK kórházcsoport diagnosztikai palettájának bővítése volt. Ezt a lehetőséget a járvány okozta veszélyhelyzetben a legsúlyosabb kórházi ellátást igénylő betegcsoport körében tudják a kórház orvosai felhasználni.

Az adományozó műszerkiválasztása során fontos szempontot jelentett, hogy a jövőben is hasznosíthatóak legyenek az eszközök a betegellátásban. Ezért az adományozásra kiválasztott műszer az új típusú koronavírus WHO ajánlásainak megfelelő kimutatásával egyidőben és azonos mintából, további 9 olyan légúti kórokozó kimutatását is elvégzi, melyek az új koronavírushoz hasonló tünetekkel járhatnak, és differenciál diagnosztikai szempontból értékes adatokat adnak a további kezelés meghatározásához.

A diagnosztikai alkalmazás engedélyeztetését követően néhány héten belül megérkeztek Nyíregyházára a Bosch/Randox cégek együttműködésében fejlesztett Vivalytic készülékek. A Vivalytic készülék a molekuláris elvű direkt víruskimutatásban világviszonylatban is nagy jelentőségűnek számító, új innováció elvén, un. „Biochip Array” technológiával működik. A készülék az új koronavírus kimutatásának valamennyi laboratóriumi lépését elvégzi, a vírus örökítő-anyagának kivonásától a két és fél órán belüli eredményadásig. A rendszer teljesen automatizált, a folyamat zárt rendszerben, ezáltal a vizsgálatot végzőre nézve maximális védelemben történik.

A Bige Holding Csoport több olyan nagy értékű készüléket adományozott a kórházcsoportnak az elmúlt években, melyekkel a betegek pontosabb, gyorsabb diagnosztikája végezhető el a hatékonyabb kezelés érdekében. Eszközök jutottak a cég segítségével a gasztroenterológiai, izotóp diagnosztikai, most pedig a központi laboratóriumi ellátásba.

Kapcsolódó galéria

Tesztgép adomány a Jósa András Oktatókórháznak