Adóköteles a diákmunka – A tanulók közteherviselés szempontjából felnőttnek számítanak
Fotó: Illusztráció

A nyári diákmunka is adóköteles jövedelem. A közteherviselés szempontjából azok a tanulók, akik dolgoznak a nyáron, felnőttnek számítanak, ezért nekik is szükséges az adóazonosító. Azok a diákok, akik még nem rendelkeznek vele vagy esetleg elvesztették az adókártyájukat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál tudnak újat igényelni.

 

A nyári időszakban egyre több diák próbál valamilyen munkát találni, hogy fedezni tudja saját kiadásait, tapasztalatot szerezzen a munka világában. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal néhány jó tanáccsal próbál nekik segíteni, a hatóság azt javasolja, hogy a tanulók ragaszkodjanak az írásban megkötött munkaszerződéshez, amely tartalmazza többek között az alapbért, a munkakört, a munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét. Ha a diákok egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoznak, mint például alkalmi vagy idénymunka, akkor ebben az esetben nem kötelező a szerződést írásba foglalni. A munkaviszonyt a munkáltatónak a NAV felé is be kell jelenteni.

Adóköteles jövedelem

Fontos még kiemelni, hogy a diákmunka is adóköteles jövedelem, a tanulóknak 15 százalékos szja-kötelezettségük van.

„Ezt általában a munkaadó fogja levonni tőlük, illetve diákszövetkezeten keresztül pedig a diákszövetkezet teszi meg ezt a levonást. A diákoknak igazán nincs más kötelezettségük, mint hogy a jövő évben majd az egyszerűsített bevallás keretében megnézni azokat az igazolásokat, amelyeket a munkáltató állít ki a részükre és összehasonlítani a bevallási tervezettel. A diákok már 15 éves koruktól is vállalhatnak munkát szülői engedéllyel, egyébként pedig 16 év ez a korhatár” – közölte Magyar Norbert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vámigazgatóságának sajtóreferense.

Kötelező az adóazonosító

Mivel adóköteles a jövedelem, ezért szükséges egy adóazonosító jel, így ha a diák még nem rendelkezik vele vagy elvesztette az adókártyáját, akkor azt a hatóságnál tudja igényelni a 20T34-es nyomtatványon. Ezt a legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással töltheti ki és küldheti be a NAV-hoz elektronikusan, akár okoseszközről is.

Érdemes tájékozódni

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt javasolja a diákoknak, hogy a leendő munkáltatót ellenőrizzék a hatóság honlapján, az Adatbázisok rovatban, a be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztató cégeknél ugyanis kockázatos lehet munkába állni.