Adókedvezmény: milyen betegség után jár?

Aki dolgozik és bizonyos betegségekben szenved, az az államtól adókedvezményt kap. Nem mindenki tud errõl, pedig 2018-ban éves szinten például a tizenkét hónapra levetítve 12x6900 forint kedvezmény érvényesíthetõ az adóból, vagyis ennyivel kevesebbet vonnak le a fizetésébõl. A támogatott betegségek között vannak súlyos fizikai és szellemi fogyatékosságok is, de sok olyan betegség után is jár adókedvezmény, ami mellett lehet normális életvitelt folytatni. Ilyen a laktózérzékenység, a cukorbetegség, vagy többek között a lisztérzékenység is.

 

Havonta közel hétezer forint

 

2017-ben havi 6375 forint személyi kedvezmény járt az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban, illetve fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik a törvényben meghatározott betegségben szenvednek (például: laktózérzékenység stb.). A személyi kedvezmény összege azonban 2018-ban már 6900 forintra nõtt – hangsúlyozta Magyar Norbert, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense. Mint megtudtuk, amennyiben a betegség egész évben fennállt, úgy 12x6375 forint kedvezmény érvényesíthetõ, függetlenül attól, hogy a magánszemély ténylegesen hány hónapot dolgozott az adóévben, illetve hány órás munkaviszonyban volt alkalmazva. Így tehát a kedvezmény mértéke nem függ attól, hogy valakit 4, 6 vagy 8 órában foglalkoztatnak.

 

Igazolni kell

 

Az igényléshez szükség van orvosi igazolásra, amelyet vagy a szakorvos állíthat ki, vagy – amennyiben a páciens rendelkezik szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa által kiállított minõsítéssel – háziorvosa is elkészítheti neki.

Érdemes megjegyezni, hogy a kedvezményt akár öt évvel visszamenõleg is kérni lehet, ha a betegség az adott idõszakban fennállt, de a beteg nem élt ezzel a lehetõséggel. A kedvezmény azokra a hónapokra érvényes, amikor az adózó súlyos fogyatékossága legalább 1 napig fennállt. A kedvezmény érvényesítéséhez szükséges orvosi igazolást nem kell csatolni a bevalláshoz, csak meg kell õrizni az elévülésig.

A sajtóreferens kiemelte, Szabolcs megyében több mint 10 ezer adózó érvényesítette a kedvezményt, így összesen 668 millió forinttal csökkentették az adóalapjukat.

A betegségek részletes listájáról a 335/2009-es kormányrendeletbõl tájékozódhatnak az érintettek.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)