Adóbevallás „söralátéten”

A 1453ADÓNYILATKOZAT nyomtatványon a személyes adatokon kívül mindössze három sort kell kitölteni: a bruttó jövedelem, ez a családi kedvezménnyel nem csökkentett összevont adóalap és valamennyi, bevallási kötelezettséggel járó külön adózó jövedelem összege, a fizetendő adó, amely a jövedelmet terhelő személyijövedelemadó-kötelezettség összege, valamint a levont és befizetett adó, amely a munkáltató/kifizető által levont személyi jövedelemadó és adóelőleg összege.

TÁJÉKOZÓDJUNK A JOGOSULTSÁGRÓL

A munkáltatótól év elején kapott 14M30-as igazoláson az is szerepel, hogy az adózó benyújthatja-e adónyilatkozaton az szja-bevallást. Ha igen, az igazolás adatait át kell másolni az adónyilatkozat megfelelő soraiba. Függetlenül attól, hogy esetleg az összes – több munkáltatótól, kifizetőtől kapott – igazoláson egyenként az szerepel, hogy az adózó adónyilatkozat beadására jogosult, lehetséges, hogy az igazolásokat együttesen értékelve mégsem teljesítheti adóbevallását „söralátét-bevalláson”. Kitöltés előtt ezért érdemes a nyomtatvány hátoldalán található, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról letölthető kitöltési útmutatóból tájékozódni a részletekről.
Az adónyilatkozat a NAV bármely ügyfélszolgálatán beszerezhető, illetve a NAV honlapjáról is letölthető. A kitöltött bevallást 2015. május 20-áig kell eljuttatni a NAV-hoz.

TELEFONOS ÜGYINTÉZÉS

Az adózók bizonyos adóügyeket telefonon is intézhetnek a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszerében, a 06-40/20-21-22 számon. A telefonos ügyintéző rendszer használatához azonosítószám szükséges, ami a TEL nyomtatványon igényelhető. Idei újdonság, hogy ez a szám már a 2014-es évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásban is kérhető, tehát a 1453ADÓNYILATKOZAT nyomtatványon is. Azonosítószám birtokában a netán hibásan kitöltött bevallás is javítható telefonon keresztül.

Szoboszlai Tibor