Adóbevallás május 20-áig
Május 20-áig az Észak-alföldi régióban valamivel több mint 700 ezer személyijövedelemadó-bevallást vár a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Ennek eddig a fele érkezett be. A bevallások feldolgozását sok esetben az aláírás hiánya akadályozza, e nélkül ugyanis a bevallás érvénytelen.

Május 20-a a 2014-es évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallás határideje. A régióban várt több mint 700 ezer bevallásnak eddig a fele érkezett be. Felhívják az adózók figyelmét, hogy a munkáltatótól kapott 14M30 számú igazolás, és a kifizetőktől kapott különféle igazolások nem pótolják az adóbevallást. Jelentős változás ugyanakkor a korábban megszokotthoz képest, hogy idén már a munkáltatóknak is május 20-áig kell benyújtani az általuk a dolgozó nevében készített szja-bevallást. Korábban június 10-éig volt erre lehetőségük. A bevallás benyújtása előtt ellenőrizni kell a személyes adatok helyességét, a visszaigényelhető adóelőleg utalásához feltüntetett számlaszámot, vagy a megjelölt lakcímet, az önkéntes kölcsönös biztosító-pénztári adatokat. Családi kedvezmény esetén a 1453-03-as lapot kell kitölteni.

RÉSZLETFIZETÉS IS LEHETSÉGES

Magyar Norbert sajtóreferens elmondta, május 20-a a személyi jövedelemadó megfizetésének is a végső határideje. A magánszemélyek a 150 ezer forintot meg nem haladó személyijövedelemadó-fizetési kötelezettségüket hat hónapon belül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben is megfizethetik. A részletfizetést és annak ütemezését a bevallási nyomtatványon kell jelezni, külön nem kell kérvényezni. A NAV nyíregyházi központi ügyfélszolgálata május 11-étől május 20-áig reggel 8-tól este 6 óráig meghosszabbított ügyfélfogadással várja az adózókat.

Szoboszlai Tibor