Adóbefizetés – Közeleg a határidő

Az adók befizetési határideje, a hosszú hétvége miatt, idén március 16-a, szerdára esik. A vállalkozók ugyancsak eddig az időpontig kérhetik az iparűzésiadó-előleg módosítását. A fizetési könnyítésre vagy mérséklésre irányuló kérelmet az adófizetés esedékessége előtt célszerű benyújtani, ezt követően ugyanis az adóhatóság végrehajtási eljárást is kezdeményezhet a tartozókkal szemben. A gépjárműadót annak kell megfizetnie, aki az év első napján üzembentartója vagy tulajdonosa a járműnek. Az év közbeni tulajdonváltás az adófizetési kötelezettséget nem érinti. Akiknél a jármű életkora miatt az adótétel módosult, azokat levélben tájékoztatták.

 

Tájékoztatás a kötelezettségekről

 

A fizetendő adó összegét tartalmazó értesítőket, a befizetéshez szükséges csekkekkel valamennyi érintett adónemet illetően az Adóosztály már postára is adta. A hatóság idén kétféle küldeményt adott postára, egy időben, amelyek célja, hogy a jogszabálynak megfelelően tájékoztassák az adózókat kötelezettségeikről. Ennek megfelelően 13 ezer gépjárműadó mértéktartó határozatot, illetve 46 ezer egyenlegközlőt küldött ki az adóhivatal.

 

Közel 4 milliárdos bevétel

 

– A nyíregyházi önkormányzat megközelítőleg 3,8 milliárd forint bevételre számít március 15-én, ebből a legnagyobb tétel az építményadó és az iparűzési adó. Előző vonatkozásában megközelítőleg 1,2 milliárd, utóbbival kapcsolatban pedig 2 és fél milliárd forint bevétel valószínűsíthető – emelte ki dr. Polgári András, a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal Adóosztályának vezetője.

 

Meghosszabított ügyfélfogadás

 

Az adózással kapcsolatos szabályokról a varoshaza.nyiregyhaza.hu honlapról tájékozódhatnak az ügyfelek. Az adófizetés határnapján pedig, március 16-án, az Adóosztály 8 órától este 8-ig meghosszabbított ügyfélfogadást tart az Ügyfélcentrum 29-es, 30-as és 31-es ablakainál.

Piszár Tünde