Adj vért és add tovább!

„Adj vért és add tovább!” Ezt a címet kapta a Magyar Vöröskereszt véradókampánya, amellyel a véradás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. A nyári hónapokban a kánikula és a szabadságolások miatt a szokásosnál kevesebb a véradó, a karitatív szervezet ezért fektet nagy hangsúlyt a véradók toborzására és a rendszeresen segítők aktivizálására.

 

NAPI 80–100 EGYSÉG SZÜKSÉGES A MEGYÉBEN

 

Országosan naponta 1800 egység vér szükséges a folyamatos betegellátáshoz, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében naponta 80–100, hetente 500 egység vérre van szükség.
– A nyári időszakban előfordul a vérhiány – mondta Szarkáné Kövi Márta, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója. – Sürgős műtétek soha nem maradnak el, de a nagy vérigényű, ütemezett műtétekhez szükséges vér előteremtése nagy előkészítő munkát ad számunkra, ahhoz szerveznünk kell véradókat. Ez általában az ortopédiai vagy szívműtéteknél fordul elő. És ha valaki a megyéből Budapestre vagy Debrecenbe megy operációra, akkor részére is biztosítanunk kell a szükséges vérmennyiséget.

A Magyar Vöröskereszt „Adj vért és add tovább!” kampányában mindenkit arra buzdít, hogy adjon vért, és indítsa el saját véradóláncát. A szervezet arra kéri a véradókat, hogy posztoljanak képet a saját véradásukról, írják meg tapasztalataikat és hívják meg három ismerősüket, hogy ők is adjanak vért. Akik elfogadják a kihívást, meghívókhoz jutnak, hogy továbbvihessék a véradás hírét. Így párhuzamosan több láncolat is elindul, amelyek segítségével több ezer ember ismerkedhet meg a véradás fontosságával.

 

RENDEZVÉNYEKEN IS SZERVEZNEK VÉRADÁST

 

A nyári időszakban a Vöröskereszt számos rendezvényre, fesztiválokra, települési rendezvényre ellátogat és több helyszínen szervez kihelyezett véradást. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében augusztus 14-én, Nyíregyházán a TESCO parkolójában lesz kamionos véradás, augusztus 15-én Máriapócsra, a Jósavárosi Napokra és a tuzséri Almanapokra várják a véradókat, augusztus 20-án a Nyíregyházi Állatparkban tartanak véradást, augusztus 22-én pedig Gávavencsellőre, a Krumplifesztiválra várják a segíteni vágyókat.

F. A.