Adj vért!

Bár jelenleg vérhiány nincs Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, nyaranta azonban minden évben csökken a véradások száma az év más időszakaihoz viszonyítva. Egy átlagos napon általában országosan 1600-1800-an adnak vért, a nyári hónapokban viszont kevesebben mennek el a nagy meleg, a szabadságolások és a sokakat érintő allergiaszezon miatt. Vérre azonban a nyári hónapokban is szükség van a műtétekhez, a baleseti sérültek ellátásához vérkészítményekre, a transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

 

Heti 500 egység szükséges

 

Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója elmondta, nagyon fontos, hogy egész évben folyamatos legyen a vérpótlás a kórházakban. Emiatt a nyári időszakban fokozottan oda kell figyelni arra, hogy a véradóhelyeken legyenek donorok, akik a karjukat nyújtják, hogy segítsenek embertársaikon. Az igazgató kifejtette, ilyenkor mindenki a jól megérdemelt szabadságát tölti, vagy a mezőgazdasági munkák tartják távol a donorokat a véradó helyszínektől, ezért a Vöröskereszt arra kéri azokat az embereket, akik szeretnének elköteleződni a segítségnyújtás ezen formája mellett, hogy keressék a véradó helyszíneket és menjenek el a véradásra. Hiszen a betegek gyógyítása az évnek ebben a szakaszában sem áll meg. Ahhoz, hogy a vérellátás folyamatos legyen és ne legyenek benne fennakadások, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében hetente 500 egység vér levételére van szükség.

 

Véradás után nyeremények

 

Aki segíteni kíván embertársain, elmúlt 18 éves, testsúlya meghaladja az 50 kilót és nem beteg, jelentkezhet donornak. A www.veradas.hu oldalon folyamatosan tájékoztatják a véradókat arról, hogy mikor és hol segíthetnek, de a helyszínek megtekinthetők a Véradás-Vöröskereszt ingyenesen letölthető mobilapplikációval is. Nyíregyházán legközelebb július 8-án, szombaton adhatnak vért a segíteni vágyók a Sóstói Múzeumfaluban. A donorok ezen a nyáron több szempontból is jól járnak, hiszen amellett, hogy a véradás előtt ingyenes, rutin orvosi vizsgálaton vehetnek részt, megmenthetnek emberéleteket, még nyereményjátékon is indulhatnak, hiszen a Magyar Vöröskereszt ajándékokkal próbálja meg honorálni a segítséget. A donorokra heti és havi díjak várnak, amelyekről a szervezet honalapján olvashatnak.

ME.