A zebra és a piros sem állítja meg őket

Az egyik olvasónk levélben kereste meg a Napló szerkesztőségét, egyben kérve minket arra, hogy segítsünk neki megoldást találni problémájára, ugyanis elmondása szerint, a belvárosban az autósok sokszor nem veszik figyelembe a piros jelzést. Áthajtanak alatta fékezés nélkül és még azzal sem foglalkoznak, hogy a zebrán a gyalogosoknak van elsőbbségük. Levelét az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

Kedves Napló!
Egy nap mint nap előforduló, általam is rendszeresen tapasztalt problémára szeretném felhívni az illetékesek figyelmét. A kulturális központ és a Kodály iskola között lévő gyalogátkelőnél szinte mindennap áthúz egy-egy autó a már piros lámpán, csodálkozom, hogy még nem történt baleset. A rendőrség felől kanyarodók közül sokan még szeretnék elérni a zöldet, ami szerintem még akkor is lehetetlen, ha nagyon odalépnek a gázra. Nem lehetne állítani rajta, hogy amikor az autósok elindulnak, már akkor váltson zöldre a gyalogosoknak a lámpa?

50 EZRES BÍRSÁGRA SZÁMÍTHATNAK

Az olvasó levelével megkerestük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot. Fehérvári Marietta, c. rendőr százados, az Sz-Sz-B MRFK sajtóreferense arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a rendőrség felé ezidáig nem érkezett jelzés az állampolgárok részéről az érintett témakörben. Abban az esetben azonban, ha egy gépjármű sofőrje a forgalom­irányító fényjelző készülék tilos jelzését (piros lámpa) figyelmen kívül hagyja és továbbhajt, akkor a 156/2009. Kormányrendeletben foglaltak alapján 50 000 forint közigazgatási bírsággal sújtandó.

BE LEHET JELENTENI

A lámpák beállításával kapcsolatban a hatáskörrel rendelkező Nemzeti Közlekedési Hatósághoz fordultunk. A szervezet kommunikációs osztálya nyilatkozatában kifejtette, a kulturális központ és a Kodály iskola között lévő közút (Vay Ádám krt.) helyi közút, melynek közútkezelői feladatait Nyíregyháza önkormányzata látja el, valamint a közlekedési hatósági jogkört a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal – azon belül a Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály – gyakorolja. Az ő feladatuk, hogy a forgalmi rendet – a forgalmi körülmények vagy a baleseti helyzet jelentősebb változása esetén, de legalább ötévenként – felülvizsgálják, és ha szükséges, módosítsák. A közlekedési hatóság – a közlekedés biztonságát sértő vagy veszélyeztető helyzet megszüntetése érdekében – kezdeményezheti a forgalomszabályozás módosítását, vagy a közút kezelőjét a forgalmi rend felülvizsgálatára kötelezheti. Hangsúlyozták, a fentiek alapján a közúti jelzőlámpák összehangolásával, periódusidejük beállításával kapcsolatos problémát a területileg illetékes közútkezelőnél kell bejelenteni, ami történhet szóban, vagy írásban elektronikus vagy postai úton. Ezt követően pedig az illetékes szervek eldöntik, valóban jogos-e az olvasó felvetése.

(Szerző: Bruszel Dóra)

SOK KAMERA VAN A VÁROSBAN

– Az érintett útszakaszon előfordult már ilyen eset, hogy a Hunyadi utcáról a Vay Ádám körútra kanyarodó autósok, mivel el szerették volna érni a Kodály iskolánál lévő lámpa zöld jelzését, ami hamar átvált pirosra, rátapostak a gázra és áthajtottak alatta, pedig az már időközben pirosra váltott. Felhívom a figyelmet arra, hogy ezzel veszélyeztették a zebrán szabályosan áthaladni szándékozók épségét. Ez közúti bírságot von maga után, de ami a legfontosabb, hogy baleseti veszélyforrást jelent. Egyébként a városban több helyen is vannak kamerák felhelyezve, a piros lámpán áthajtókat ezen felvételek alapján is büntethetik – hangsúlyozta Bordás Béla városgondnok.