A Wizz Airnél repülnek az egykori nyíregyházi kadétok

Manapság pilótának lenni a nemzetközi szakmai szervezetek felmérései szerint a jövõ egyik legjövedelmezõbb, legmagasabbra értékelt és legvágyottabb foglalkozása lehet. A légitársaságok világszerte egyre több pilótára tartanak igényt. Ezt pedig a „fapadosok” rohamos terjedése még inkább fokozza, mindezzel együtt pedig a fizetéseket is feljebb nyomja. Korábban olyan hírek jelentek meg, hogy az Emirates légitársaság például adómentes fizetéssel és négy hálószobás villákkal csábítja a kapitányokat. Tavaly január óta már Nyíregyházán is képzik a pilótákat. A Wizz Air légitársaság két holland cég mellett a Tréner Kft-t bízta meg, hogy a kadétok elméleti és gyakorlati oktatását elvégezze. Az elsõ évfolyamra 200-an jelentkeztek, nyolcan kezdhették meg a képzést. Õk sikeresen le is vizsgáztak, és azonnal állást kaptak a Wizz Airnél.

 

ÁLLÁSGARANCIÁVAL RENDELKEZNEK

 

– A tanfolyamra Európa különbözõ országaiból jelentkeztek. Végül négy külföldi és négy magyar hallgató kezdhette meg a képzést. Õk az elméleti és a gyakorlati oktatást is a Tréner Kft.-nél kapták meg. Nekik csak a szimulátoros ismeretek elsajátítására kellett Amszterdamba utazniuk. Novemberben végeztek, azóta már a Wizz Air állományában vannak. Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk tõlük, ezt pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy folyamatosan azt kérdezik tõlünk, hogy mikor tartjuk már meg a záróbulit – mondta el szerkesztõségünk megkeresésére Horváth Péter, a Tréner Kft. ügyvezetõje.

 

harminc éve nem volt ilyen

 

Mindemellett a Nyíregyházi Egyetemen idén szeptembertõl már az ötvenedik olyan évfolyam kezdte meg tanulmányait, akik hivatalos repülõgép-vezetõi diplomát szerezhetnek majd. A hallgatók az egyetemen az elméleti képzést sajátítják el, a gyakorlatot pedig a Nyíregyházi repülõtéren, a Tréner Kft.-nél. Ilyen magas létszám pedig harminc éve volt Nyíregyházán. Vagyis nemcsak óriási hiány van pilótákból, de a nyíregyházi képzés is magasan elismert.

 

FEJLESZTÉS A REPÜLÕTÉREN

 

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. nyertes pályázata eredményeként hét polgári és három katonai repülõtér fejlesztésére kerül sor 2020-ig. Köztük van a nyíregyházi is, mûholdas navigáció segíti majd a leszállópálya megközelítését.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)