A vizsgaidőszakban is marad a távoktatás a Nyíregyházi Egyetemen

Továbbra is marad a távoktatás a Nyíregyházi Egyetemen. Az elmúlt hetekben az oktatók és a hallgatók kreativitásának köszönhetően gördülékenyen zajlott az oktatás az intézményben. A koronavírus-járvány okozta helyzet miatt a vizsgaidőszakban is a digitális forma marad érvényben.

 

A március 11-én elrendelt veszélyhelyzet természetesen a Nyíregyházi Egyetemet is érintette, rögtön elrendelték az oktatási szünetet március 12-re és 13-ra, március 23-tól pedig elindult a távoktatás. Az intézményt nem látogathatják a hallgatók, a szakmai gyakorlatokat nem kell teljesíteni a veszélyhelyzet idején. A felsőoktatásért felelős államtitkár utasítása szerint a Nyíregyházi Egyetem Campus Kollégiumát és a Sandra Kollégiumot is teljesen ki kellett üríteni március 16-ig.

Marad a digitális forma

Az intézmény tájékoztatása szerint a rektor fenntartja a koronavírus-járvány miatt elrendelt távoktatást, a szemeszter szorgalmi időszakában és a vizsgaidőszakban is a digitális forma marad érvényben a Nyíregyházi Egyetemen.

„A távoktatás távolléti oktatást jelent, tehát a hallgatók az otthonukban tanulnak és online módon folytatjuk az oktatást. Azért döntöttünk így, mert a kollégiumba a fenntartó utasítása alapján továbbra sem lehet visszaköltözni és mivel sok vidéki hallgatónk van, ezért problémát jelenthet nekik a mindennapos bejárás és a személyes jelenlétet igénylő vizsga. Egyrészt emiatt döntöttünk úgy, másrészt pedig a jövő héten vége a szorgalmi időszaknak, tehát már nem volt célszerű megváltoztatni a módszert. A vizsgaidőszakot is online módon fogjuk megoldani, kivétel néhány intézet esetében, ahol a zárószigorlatot és a záróvizsgákat azoknak a hallgatóknak, akiknek csak portfólió- vagy szakdolgozatvédésük lesz, nem kell személyes jelenlétet igénylő vizsga, ez csak azoknak szükséges, akik úgymond tételt húznak, tehát szóbeli vizsgarészük is van” – közölte Vassné dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora.

Értesítik a hallgatókat

A néhány intézet esetében, ahol szükséges a személyes jelenlétet igénylő vizsga, külön egyeztetnek majd a diákokkal. Az intézmény által kidolgozott szabályok szerint zajlanak majd a záróvizsgák a személyes jelenléttel, szűkített létszámú vizsgabizottságok előtt, a megfelelő védőfelszerelések használata és a távolsági szabályok betartása mellett. A záróvizsgák lebonyolításával kapcsolatban, az eljárás menetéről, valamint a szükséges teendőkről a Neptun rendszeren keresztül értesíti a hallgatókat a Nyíregyházi Egyetem.

Gördülékeny volt az oktatás

A rektor egyébként pozitívan értékeli az elmúlt hetek online munkáját.

„Természetesen az elején egy kicsit szokatlan volt, de mind a kollégák, mind pedig a hallgatók nagyon kreatívak voltak, többféle platformot használtak, mindenki egyénileg döntötte el, hogy milyet, természetesen a hallgatókkal egyeztetve. Semmilyen negatív visszajelzés nem érkezett sem a hallgatók, sem pedig az oktató kollégák részéről. Tehát én úgy gondolom, hogy meg tudtuk oldani ezt a kihívást” – tette hozzá Vassné dr. Figula Erika.

Igényelhető az oklevél

A Gazdaságvédelmi Akcióterv programjának részeként a Nyíregyházi Egyetem valamennyi volt és jelenlegi hallgatója is megkaphatja a diplomáját nyelvvizsga nélkül. Azok a tanulók érintettek, akik 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesznek vagy már tettek korábban, de az oklevelüket nem kapták meg a teljesítéshez előírt nyelvvizsga hiányában. Az oklevél kiállítására vonatkozó adategyeztető lap letölthető az intézmény weboldalán, azt kell benyújtani a megadott e-mail-címen, amit szintén megtalálnak az egyetem honlapján.