A Víz Világnapja Nyíregyházán

23. alkalommal ünnepelték meg a Víz Világnapját Nyíregyházán. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Magyar Hidrológiai Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete rendezvényének célja az volt, hogy felhívják a figyelmet azoknak a munkájára, akik nap mint nap a vizek partján teszik a dolgukat, hogy a víz kellő mennyiségben és minőségben álljon rendelkezésre.

 

KEVÉS A VÍZMENNYISÉG

 

Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója azt mondta: jelenleg kevés a víz. Bár csapadékos volt a tavasz, de az elmúlt két év csapadékhiánya miatt a hiányzó vízmennyiséget még nem sikerült pótolni. Az igazgatóság munkatársai most azzal foglalkoznak, hogy lezárják azokat a zsilipeket, amelyeknél vizet lehet visszatartani, illetve ideiglenes elzárások megépítésére készülnek.


További képekért kattintson a fotóra!

A megyeházán megtartott rendezvényen szó volt a Nemzeti Vízstratégiáról, amely azt tartalmazza, mit kell tenni Magyarországon azért, hogy a világot fenyegető vízválságot elkerüljük. Reich Gyula, a Vízügyi Tudományos Tanács tagja azt mondta: a stratégia fontos eleme a vízvisszatartás, amely egyszerre szolgálja az árvízvédelmet, a vízkárelhárítást és a vízhasznosítást, kiemelt cél a megelőző jellegű vízkárelhárítás, a vizek ökológiai állapotának a javítása, a fogyasztói teherviseléssel arányos jó minőségű víziközmű-szolgáltatás, amelybe beletartozik a vízellátás, a szennyvízelvezetés és -tisztítás is. A stratégia elkészült, már lezajlott a társadalmi véleményezés, s a tervezet nemsokára a kormány elé kerül.

 

A VÍZI MESTERSÉGEK KULTÚRTÖRTÉNETE

 

A Víz világnapi előadóülésen szó volt a vízi mesterségek kultúrtörténetéről, a résztvevők részleteket láthattak Kéry Péter A folyók ölelésében című filmjéből, és vízügyi szakmai díjakat is átadtak.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)