A világ legjobbjai között Nyíregyháza – Befektetésösztönzési szempontból dobogós a város
Fotó: Szarka Lajos

Nyíregyháza a világ harmadik legjobb befektetésösztönzési célpontja – derül ki a Financial Times felméréséből. A brit magazin azt vizsgálta, hogy a városok politikájában hogyan jelenik meg a befektetésösztönzés, az értékelés alapján a Rising Cities, vagyis a feltörekvő városok kategóriájában a világ egyik legjobbjának bizonyult a szabolcsi megyeszékhely.

Folyamatos a munka a Déli Ipari Parkban, a Nyír-Lift Kft. egy új, 2500 négyzetméteres gyártócsarnokot épít. Ez volt az egyik utolsó üres, értékesíthető szabad terület, amit eladtak az ipari parkban. Nyíregyháza befektetésösztönzési politikájának is köszönhető, hogy a helyi vállalatok, a már a városban működő nemzetközi cégek és új gazdasági szereplők egyaránt lehetőséget látnak a városban.

Várják a befektetőket

Ahhoz, hogy vonzó legyen a város és jöjjenek a befektetők, alapvető dolgokat kell biztosítani: meg kell teremteni a környezetét, a pénzügyi hátterét, kell egy szervezet, ami menedzseli ezt a tevékenységet, illetve befektetési területre van szükség – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere egy online sajtótájékoztatón. Az elmúlt időszakban minden kitűzött célt sikerült teljesíteni.

Előrelépések

„Már 2010 november-decemberében, a két közgyűlésen elfogadtunk egy befektetésösztönzési stratégiát és egy befektetést támogató önkormányzati rendeletet, és az elmúlt évi költségvetésben 300 millió forintot erre biztosítottunk is és ezt a járvány miatt, a júniusi átdolgozáskor sem vontuk el, bízva abban, hogy erre nagy szükség lesz. A másik fontos dolog volt a szervezet, a Nyíregyházi Ipari Park Kft., Bartók Dávid vezetésével felépült, a debreceni hasonló szervezettel volt egy együttműködés, a HIPA-val, tehát itt egy komoly tanulási folyamat is lezajlott, tanulságos volt az az év. Most már tudjuk a befektetőket olyan szinten fogadni, ahogy azt kell” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Fontos lépés volt, hogy a Magyar Fejlesztési Bankkal együttműködve létrejött egy öt és fél milliárd forintos Iparfejlesztési Alap. Mivel az ipari parkban már nem maradt több értékesíthető terület, ezért első körben 56 hektárt tudtak vásárolni, de összesen 88 hektárnyi területre kötöttek szerződést a Déli Ipari Parkban – tette hozzá a polgármester.

TOP 5-ben Nyíregyháza

Ennek a több lépésből álló munkának meg is lett az eredménye, a több évtizede gazdasággal és pénzüggyel foglalkozó brit Financial Times összeállításában Nyíregyháza felkerült a világ öt legjobb befektetésösztönzési célpontjainak listájára.

„Először Nyíregyháza bekerült a legjobb öt közé, ahol van angol, szerb, brazil város is, tehát ez nemcsak Európát jelenti és ráadásul a harmadik helyre soroltak bennünket, abból a szempontból, hogy a város fejlesztéspolitikájában a befektetésösztönzés hogyan jelenik meg, ezt értékelték tulajdonképpen. Ez egy óriási dolog” – fűzte hozzá a polgármester.

A brit magazin kétévente készíti el ezt a listát, Nyíregyháza a feltörekvő városok, vagyis a Rising Cities kategóriában érte el a dobogós helyezést.

Munkahelyteremtő beruházások

Dr. Kovács Ferenc arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy már a választások után úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi, ötéves ciklus legfontosabb feladata a munkahelyteremtő beruházások vonzása, ezek ösztönzése és az erre való felkészülés lesz. Ennek a munkának a célja, hogy a nyíregyházi fiatalok, még ha más városban is tanulnak, de vissza tudjanak térni Nyíregyházára, itthon találjanak megfelelő munkát maguknak. A társadalmi mellett gazdasági céljai is vannak a fejlesztéseknek, a beruházások az új munkahelyeken túl az adóbevételek szempontjából is fontosak, ezekből lehet ugyanis finanszírozni a város további fejlesztéseit. Jelenleg már folynak a tárgyalások egy igazán jelentős és kisebb befektetések iránt érdeklődő cégekkel is.

Elismerések 2021-ben

Bár még csak március van, már három jó hírt is kapott Nyíregyháza 2021-ben: év elején megkapta az Art is Business Kulturális Turizmus Díját, a Financial Times beválasztotta a világ egyik legjobb feltörekvő városai közé, illetve Magyarország második legboldogabb városa lett Nyíregyháza a felmérések szerint.

Kapcsolódó galéria

Feltörekvő városok - online sajtótájékoztató