A világ ízei Nyíregyházán

A pizzák és a tészták szerelmesei nem panaszkodhatnak, több olasz étterem és pizzéria is fellelhető Nyíregyházán. Egy városi pizzázó tulajdonosa elárulta, a titok a hozzávalókban rejlik.
– A legfontosabbak az eredeti olasz hozzávalók, főleg a mozzarella. Ügyelni kell a vékony tésztára és a friss alapanyagokra, minden a minőségen múlik! – súgta meg.
Az első pizza Nápolyban készült el, az 1700–1800-as években, azóta már számos változatával találkozhatunk. A tészták sokszínűségére Nyíregyházán sincs panasz: vékony, vastag, diétás, töltött – a feltéteknek csak a képzeletünk szabhat határt.

 

MEXIKÓI PIKANTÉRIA

 

Tortilla, bab, csili, paradicsom és avokádó – Buenos días Mexico! A pikánsabb ízek kedvelői számára igazi kulináris élvezetet nyújthat egy Nyíregyháza belvárosában fellelhető mexikói étterem. Az indián tradíciókat megelevenítő környezet és egyenesen az őshazából érkezett dekorációk között akár indiántáncra is perdülhetünk, de az étlap is forró hangulatot ígér: eredeti receptek, kizárólag Mexikóból importált fűszerkülönlegességek várják a megéhezőket. Kezdésnek egy kis csípős sajt- vagy kukoricaleves, burrito, nachos, fajitas, chili con carne főétel gyanánt és a kihagyhatatlan mézes-csilis sült banán desszertként. Távozás előtt pedig ne felejtsenek el koccintani a mexikóiak nemzeti italával, a 100 százalékos agavéból készült tequilával!

 

AMERIKÁBÓL JÖTTEM

 

Sokunk nagy kedvence a hamburger, marhából vagy csirkéből, ketchuppal vagy majonézzel. De tudjuk egyáltalán, honnan ez a finomság? A hamburger nagyon hosszú utat járt be, első megjelenését legtöbben az Amerikai Egyesült Államokhoz kötik. Nyíregyházán is több hamburgeres található, és a legtöbben törekszenek az eredetiségre.

[REKLAM]

– Nagyon fontos a hús és a többi alapanyag minősége. Itt a zsemlét is magunk készítjük el, sőt a szósz is saját recept, ami egyenesen az Államokból érkezett hozzávalókból készül – árulta el egy városi burgeres vezetője. Az biztos, a tökéletes hamburger minőségi alapanyagokat tartalmaz, így ha nincs kedvünk házilag elkészíteni és Amerikába sem mennénk érte, látogassunk el valamelyik nyíregyházi büfébe!

 

GÖRÖG KEDVENC

 

Nem kell sokáig keresgélnünk Nyíregyháza utcáin, ha egy jó gyros-t ennénk. Tele van a város ínycsiklandozó illatokat árasztó éttermekkel és büfékkel, ahonnan a forgó nyárson sütött görög húsétellel a kezünkben indulhatunk tovább.
– Legtöbben pitában szokták kérni, sok zöldséggel, de a gyros tál is nagyon felkapott mostanában – mondta egy belvárosi büfé vezetője.
A sült burgonyával tálalt verzió az őshazára, pontosabban pedig Athénra vezethető vissza, erre a környékre jellemző még ma is ez a sajátos elkészítési mód.
– A legfontosabb a hús fűszerezése, na meg az öntet! Anélkül semmit sem ér az egész – avatott be a nyíregyházi gyros-os a titokba.

 

KÍNAI PÁLCIKÁZÓ

 

A kínai konyha számos különlegességet rejt magában. Az egyedi ízvilágot nyújtó fűszereik – ánizs, Sichuan bors, édeskömény, szegfűszeg, fahéj – és az alapvető élelmiszer, a rizs dominanciáján kívül az evőpálcika is unikum. Érdekesség, hogy a kínai kultúrában nem terjedt el a villa és a kés használata, ezt váltja ki a pálcika. Nemzeti eledelük a pekingi kacsa, amit Nyíregyháza bármelyik kínai ételbárjában megkóstolhatunk, számos más különlegesség mellett. Ha szecsuáni kacsára, kínai tofura, édes-savanyú csirkére vagy tavaszi tekercsre vágynánk, irány Kína – nyíregyházi módra. És a kihagyhatatlan szerencsesütiről semmiképp se feledkezzünk meg!

 

TEASZELLEMEK NYÍREGYHÁZÁN

 

A teázás évezredes hagyományokra tekint vissza a keleti országokban, kultusza pedig a városunkat is elérte. A nyíregyházi lakosok immár több helyszínen is hódolhatnak a teázás oltárán, mégpedig lenyűgöző környezetben. A különleges ültetvényekről származó teák a világ szinte minden pontjára elrepíthetnek minket, a teaszertartások hagyományainak betartása pedig kötelező ezeken a helyeken. Többek között Oolong teát is kóstolhatunk, ami Kína és Thaiföld kedvelt teája, és azon kívül, hogy különleges eljárással készül, a hozzá kapcsolódó szertartás is igen figyelemre méltó. A szakértők a tea első szűrését nem ajánlják fogyasztásra, ugyanis azt fel kell áldozni a Teaszellem számára. A nyíregyházi teaházakban is egy aprócska Teaszellem szobor hivatott jelezni a földöntúli erő ottlétét, és amennyiben az első csésze teával leöntjük ezt a kis figurát, ő fog vigyázni a nyugalmunkra, valamint a jókedvünkre a továbbiakban.

Szöveg és fotó: Farkas Fanni