A Vese Világnapja – Az idei téma a vese és a nők egészsége

Egészségnapot rendeztek a Vese Világnapja alkalmából a Nyír Plázában. Az egész napos rendezvényen előadásokkal és ingyenes szűrővizsgálatokkal kívánták felhívni a figyelmet a vesebetegségek megelőzésére és azok kezelésére.


Minden év márciusának második csütörtökén tartják a Vese Világnapját, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a vesék létfontosságú szerepére. A 2018-as Vese Világnap különlegessége, hogy egy napra esett a nőnappal, így a fő téma a vese és a nők egészsége volt. A Nyír Plázában egészségnapot tartottak, de idén egy nappal később azért, hogy minél többen részt tudjanak venni rajta, mert a vesének nagyon komoly szerepe van az emberi szervezetben.

Általánosan elfogadott a vese szerepe a vízháztartásban, a salakanyagok kiválasztásában, az ásványi anyag kiválasztásban, a vizelet termelésben, de kevésbé ismert, hogy szerepe van a vérnyomás szabályozásban, a vérképzésben és a csont ásványi anyagcsere zavaroknak a kezelésében is.

– mondta el Dr. Szegedi János főorvos.

A vesebetegség népbetegség. Amerikában minden 7., 8. ember, Európában minden 10. ember vesebeteg. Ennél a betegségnél is, mint a legtöbbnél kiemelkedően fontos, hogy időben észrevegyék és kezeljék.

A cukorbetegség és a magas vérnyomás a két legnagyobb rizikófaktora a vesebetegségnek. Ezen kívül olyanokra figyeljenek oda, hogy ha valakinek dagad a lába vagy vizenyős, akkor mindenképpen forduljon orvoshoz.

– nyilatkozta Kutasi Irén, a Vesebetegek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének az elnöke.

Az egészségnapon különböző méréseken vehettek részt az érdeklődők, volt vérnyomás, vércukor és vitaminszint mérés, ezen kívül lehetőség nyílt orvokkal való konzultációra is.


Kanócz Rita

Fotó: Internet