A Városi Felső Kereskedelmi Iskola, mostani nevén a Széchenyi 100 éve nyitotta meg kapuit

Az intézményt nyíregyházi kereskedők és gazdák kezdeményesére alapították 1918-ban – ezt ünnepli a következő napokban az iskola. A megnyitón leleplezték a Szakkollégium előtt a restaurált Széchényi szobrot. A korábbi fa szobrot lecserélték egy mészkőből készült alkotásra.


Szabó Attila az intézmény igazgatója elmondta:

Tulajdonképpen egy iskola életében a 100. év egy olyan különleges alkalom amit nagyon nehezen lehet emberi léptékekkel is felfogni és tulajdonképpen olyan emlékek kerültek elő itt a 100 éves évforduló ünneplésének alkalmából, ami az iskolatörténeti kiállításon is látszik. Amely megmozgatja a már 50 60 éve végzett diákok lelkét is, kötődését is az intézményhez és ez erőt adhat tulajdonképpen a mai diákoknak is ahhoz, hogy szívvel lélekkel és igazi Széchényisként éljék meg a mai napokat.

 Az alapítás 75. évfordulóján került az iskola bejáratához a Széchenyi szobor, amit azóta is nagy becsben tartanak. A centenáriumra Jászai Menyhért alpolgármester is ellátogatott, egy koszorúval tisztelgett a jubileum alkalmából.

Viharos idők voltak 100 évvel ezelőtt, amikor megalakult ez az iskola és gyakorlatilag az elmúlt 100 évben fenntartótól függetlenül, háborúk nagy politikai változások, kataklizmák közepette is az iskola megőrizte és megtartotta a küldetését, és teljesítette, hogy a Nyíregyháziak és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek nemzedékeinek a sokaságát nevelte ki. És nagyon sok értékes embert adott a társadalomnak és erre nagyon büszkék lehetünk. Hiszen egy nyíregyháza egyik legpatinánsabb iskolájáról van szó és nagyon sokan koptatták itt az iskola padjait akik már most valamilyen munkakörben dolgoznak és országunk hasznára válnak.

Az iskola tanulói az elmúlt évtizedekben és most is számos országos, tanulmányi versenyen jeleskednek. Többek között a gépírás versenyszámban érnek el sikereket a Széchenyis diákok. A legtöbb végzős gazdasági szakon tanul tovább, de mindig van olyan tanuló, aki a politika vagy az informatika világában találja meg a helyét. Kovács Alettát idén vették fel az oktatási intézménybe:

Azért választottam ezt az iskolát mert az ismerőseim ajánlották. Először féltem ettől az iskolától, mert féltem, hogy nem fog menni a közgazdaság stb. Féltem egy ilyen erős iskolába beiratkozni, de szerencsére felvettek és megszerettem az iskolát. Nagyon jó a közösség, kedvesek a tanárok és az, hogy 100 éves ez az iskola nekem nagy öröm, hogy most kerültem ide.

A 100 éves évfordulóra iskolatörténeti kiállítást rendeztek, többek között pénzérméket, tarisznyákat és egyenruhákat is bemutattak.

 

Horváth Kíra