A városgondnok jelenti: az ősznek vannak árnyoldalai
Fotó: Bordás Béla/archívum

Bordás Bélát, Nyíregyháza városgondnokát nehéz úgy leültetni, sőt, inkább lehetetlenség, hogy legalább 10 perc erejéig ne csörögjön valamelyik telefonja (a többes szám nem tévedés, Bélának öt telefonja is van). Ügyeletes számára folyamatosan futnak be a hívások a városlakóktól, a nap szinte 24 órájában. Ezúttal is arra kértük, hogy összegezze a legfontosabbakat. Azt mondja, a legutóbbi beszélgetésünk óta a hívások számában nem történt nagy változás, naponta 50–100 alkalommal csörren meg a telefonja, mellette pedig megtesz több mint 150 kilométert, így amiről ő nem tud a városban, az tulajdonképpen nincs is. 

 

Mikor arra kérem, hogy emelje ki az elmúlt egy hét legfontosabb feladatait, akkor gondolkodás nélkül ennyit vág rá: az ősz, aminek bizony vannak árnyoldalai is – mondja.

 

Ilyenkor, ősszel állandó probléma, hogy a lehullott falevelek nem várt kellemetlenségeket okozhatnak. A városgondnok arra kéri a lakosságot: ingatlanuk kétméteres körzetében segítsenek be a városszépítő, -tisztító munkába. A lehullott faleveleket távolítsák el a járdákról a csúszásveszély elkerülése végett, és lehetőség szerint ne a csapadékcsatornákba vagy árkokba gyűjtsék azt. Az összehordott növények ugyanis eltömíthetik a víznyelőket, melynek beláthatatlan következményei lehetnek egy nagyobb esőzésnél. Az összegyűlt falevelek nemcsak a földön vagy a csapadékvíz-csatornákban okozhatnak problémát, hanem az épületek ereszcsatornájában is. Ezek tisztítása is elengedhetetlen, hiszen az eldugult ereszek felelősek a sokszor félméteresre hízott jégcsapokért – a hideg napok beálltával –, melyek a gyalogosok testi épségét veszélyeztetik.

 

KERÜLŐÚTON SZABADULNÁNAK MEG A SZEMÉTTŐL

 

– Szintén gyakori probléma, hogy vannak városlakók, akik a háztartásukban keletkezett hulladékot – mivel az már nem fér a saját szelencéjükbe – megutaztatják és közterületen elhelyezett konténerbe dobják bele. Ez pedig azért sem jó, hiszen ezeket a konténereket gyakorta azért helyezik ki, mert ott éppen felújítás zajlik, és építési törmelék van benne.

 

MEGSZAPORODTAK A MEGCSÚSZÁSBÓL ADÓDÓ KÖZÚTI KÖZLEKEDÉSI  BALESETEK

 

Ősszel nemcsak a falevelek okoznak gondot, hanem köztudott, hogy ilyenkor évek óta több közúti és töréskárral járó baleset is történik – folytatja. Jelentősen romlanak a látási viszonyok a reggeli és délutáni órákban, gyakoriak a ködös napok, és csúszásveszéllyel is számolni kell.

 

– Azt tapasztalom, hogy megszaporodtak a megcsúszásból adódó közúti közlekedési balesetek a város területén. Pont a napokban történt egy ráfutásos baleset a Debreceni úti felüljárón. Vizes, párás volt a felüljáró teteje, az egyik autó fékezett, még a mögötte levőnek is sikerült, de a harmadiknak már nem és összetolta az előtte levőket. Éppen ezért én is azt kérem, hogy mindenki kellő körültekintéssel közlekedjen.

 

A városgondnok azt mondja, a legtöbb hívás a közterületekkel kapcsolatban érkezik be hozzá. Vannak, akik elmondják ötletüket, hová szeretnének még újabb fákat, de olyanok is hívják, akiknek a köztisztasággal kapcsolatban vannak észrevételeik, hiszen még mindig tapasztalni illegális szemétlerakást a város területén- zárta összegzését a városgondnok.

 

Ha a városlakóknak a közterületekkel kapcsolatban észrevételük van, azt továbbra is a 70/387-8914-es telefonszámon jelezhetik Nyíregyháza városgondnokának.