A változó trendekről az ünnepvárás jegyében

– A karácsonyi sütemények illata és íze gyermekkortól kezdve a lelkünkbe ivódik, amelyek az évek múltával számtalan különféle emléket csalnak elő memóriánkból. Ennek köszönhető, hogy még mindig van egy bizonyos aranyvonal, amelytől nem hajlandóak eltérni a jó háziasszonyok – vallja Kollonay István, aki amellett, hogy az ínyencségek igazi szakértője, a jövő szakácsnemzedékét is oktatja.

LELKI ÉS FIZIKAI TÁPLÁLÉK

– A tradicionális ételek lelki és fizikai táplálékot is jelentenek. Elengedhetetlen a karácsonyi asztalról a mézeskalács, a zserbó, a kuglóf, az almás sütemények, de minden családban ott illatozik a diós vagy a mákos bejgli is. A mandula, a mák, a mogyoró vagy a dió pedig ráadásul még egészségesek is. Az ünnepekhez közeledve ilyenkor előkerülnek a szekrény mélyéről a különféle fűszerek, mint a fahéj, az ánizs, a szegfűszeg, amelyek kitűnő kiegészítői például a kompótnak is – tette hozzá. – A fiatalabb generáció szárnypróbálgatásai is egyre inkább feltűnnek a karácsonyi menüben – hangsúlyozta a cukrászmester. Gyakori jelenség, hogy az ízletes, hagyományos sütemények mellett helyet kap a csokoládé-szökőkút, ami egyértelműen napjainkban vált divatossá.

EGÉSZSÉGESEK AZ ASZALT GYÜMÖLCSÖK

A csokoládéba mártott aszalt vagy szárított gyümölcsök szintén egészségesek, főleg akkor, ha jó minőségű és magas kakaótartalmú csokoládét használunk alapanyagként. – A kutatók szerint pedig ez fiatalítja is az embert – tette hozzá. – Noha a trendek évről évre változnak, legyen szó mákos bejgliről vagy csokoládé-szökőkútról, a karácsonykor együtt elfogyasztott étel már önmagában is különleges.

Bruszel Dóra