A Válótársak Nyíregyházára látogattak

Frappáns és egyben meghökkentő kezdés, amely akár idilli pillanat is lehetne: férfi és nő a tizenötödik házassági évfordulóját ünnepli, nagy családi és baráti körben. A bökkenő csupán az, hogy ők ketten már tudják: elválnak.
Bernard Slade Válótársak című vígjátékát mutatta be a Rózsavölgyi Szalon vasárnap este a VIDOR Fesztiválon, a Krúdy Kamarában. A színpadon férfi és nő már az első percekben elválnak egymástól. Bár mindenki előtt nagy titokban tartották, de a férfiért a vendégek távozása után taxi jön, ami a reptérre viszi, s Michael nemcsak a családjától költözik el, az Egyesült Államok nyugati partja helyett a keleti part lesz az otthona.
„Nézd, Amy, a házasságunk véget ért... de mi nem értünk véget. A kapcsolódási pontunk a múltunk” – mondja Michael a feleségének, és igaza van: a háromgyermekes szülők, bár elválnak, sorsuk nem válhat szét. Összeköti őket a család, az örömteli és szomorú események, ahol újra és újra találkozni kényszerülnek. Átélnek temetést, esküvőt, karácsonyt, diplomaosztót, találkoznak keresztelőn és a gyermekük betegágyánál, s közben egymás szeme előtt változnak, vizsgálják önmagukat, ki-ki a másikat, és a kapcsolatukat is.
A kétszemélyes vígjátékot Für Anikó és Lengyel Ferenc előadásában láthatta a nyíregyházi közönség.

F. A.

(Fotó: internet)