A vakvezető kutyák világnapja

A vakvezető kutyák feladata a látássérült embert a mindennapokban úgy vezetni, hogy az kikerülje az útjába kerülő akadályokat. Az ebeknek jelezniük kell az ajtót, a lépcsőt, a le- és fellépés lehetőségeit, a zebrán az átkelés idejét. Fontos, hogy a kutya felismerje a vészhelyzeteket, így, ha olyan parancsot kap, amely veszélybe sodorhatja a gazdáját, az utasítás ellenére sem szabad engedelmeskednie. Feladatuk elvégzéséhez a kutyák komoly kiképzést kapnak. Erre a legalkalmasabb fajták a labrador retriever, a golden retriever és a német juhász.

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének tagjai közül csupán egyetlen használ a mindennapi életben való boldogulásához vakvezető kutyát. Ennek egyrészt az az oka, hogy a megyében kevés fehér bottal közlekedő vak él, az egyesület tagjainak többsége gyengénlátó, illetve alig látó, másrészt az, hogy vakvezető kutyához jutni nem egyszerű.

[REKLAM]

– Vakvezető kutyákat Budapesten a Magyar Vakok és Gyengénlátók Szövetsége képez, s ezeket a segítő állatokat ingyen kaphatják a látássérültek – mondta Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke. – 2014-ben mindössze 8 vakvezető kutyát képeztek ki, 2015-ben többet, 12-t. Aki benyújtja igénylését, annak számítania kell arra, hogy igen hosszú a várólista.

A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete április 30-án, szombaton ad otthont az Országos Braille Olvasásversenynek, amelyre egy budapesti versenyző, mint minden évben, most is vonattal, vakvezető kutyával érkezik.

F. A.