A Vakok Egyesülete a járvány idején is segít - Hangos tananyagokat tettek elérhetővé
A Vakok Egyesülete a járvány idején is segít - Hangos tananyagokat tettek elérhetővé

Öt látássérült tanuló távoktatását is biztosítja a Nyíregyházi Egyetem a koronavírus-járvány ideje alatt. A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete ingyenesen elérhető hangos tananyagokkal segíti az iskolások digitális oktatását. Az egyesület új hangoskönyvet készít, ehhez várják az önkéntesek segítségét.

Magyarországon körülbelül nyolcvanezer látássérült él, őket is érinti, hogy a fogyatékosággal élő embereket képviselő országos szervezetek együttműködésének köszönhetően intézkedési terv született az új koronavírus-járvány időszakában az otthonukban élő fogyatékos személyek és családjaik támogatására. Ez azért is fontos, mert számukra szintén nehézséget okozhat a bevásárlás vagy a gyógyszerkiváltás.

Segítség a helyi egyesülettől

 A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete a városi tájékoztatót is elérhetővé tette, telefonon bárki meghallgathatja azt.

Az ingyenesen hívható 80-as számunkon, a Telefotel szolgáltatásunkon felolvastuk Nyíregyháza város általános rendeletét, hogy hova lehet fordulni például ingyenes étkezésért vagy hol lehet szociális segítséget kérni. A rendeletet Zentai Edit olvasta fel az egyesület számára, a kollégáim pedig az ingyenes hívható zöld számunk alá ,a kilences gombhoz betették ezt a szöveget. A 06 80/ 80 45 85-ös számunkon ingyenes meghallgatható.

- meséli Nemes-Nagy Tünde, az egyesület elnöke.

Ezen a telefonszámon számos más hasznos információ is elérhető, az önkéntesek mindig az igények alapján készítik a tartalmakat.

Kedvezmények és szabadidős lehetőségek

Helyi szinten a Volánbusz Zrt. úgy segíti a vakokat és gyengénlátókat, hogy a járatait térítésmentesen használhatják a veszélyhelyzet idején. Eddig 90%-os kedvezményt vehettek igénybe az utazások alkalmával, jelenleg viszont szünetel a jegyértékesítés az autóbuszokon, a telefonos applikáció pedig még nem akadálymentesített, ezért hozta ezt a döntést a társaság. Nemes-Nagy Tünde azt hozzátette, az érintetteknek ezt valamilyen dokumentummal igazolni kell viszont, így azt ne felejtsék otthon, ha busszal közlekednek. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének köszönhetően egy telefonos applikáción keresztül pedig háromezer hangoskönyvet is elérhetnek.

Távoktatást biztosít a Nyíregyházi Egyetem

A Nyíregyházi Egyetemen öt látássérült hallgató tanul, közülük az egyik Tünde, az egyesület elnöke. Kérdésünkre elmondta, az intézmény nagyon segítőkész volt, amikor elindult a távoktatás, az egyedüli nehézséget az okozza, hogy bizonyos szakirodalmak nem elérhetőek digitális formában, de ezt a problémát is megoldják az oktatókkal.

Mielőtt beindult ez a távoktatás Dr. Minya Károly oktatási rektorhelyettes megkeresett engem hivatalos levélben, hogy hogyan tudná az egyetem az akadálymentes távoktatást biztosítani nekünk. Nyilatkoztam arról, hogy az egyetem weboldala akadálymentes, viszont azt is elmondtam, hogy mik azok az e-learning rendszerek, amelyek nem akadálymentesek és kértem, hogy azokon keresztül ne kapjunk feladatot. Így mi öten látássérültek egyéni feladatot kapunk, négyen vagyunk az ötből, akik most végzősök vagyunk ebben az évben, mi szakdolgozunk, rengeteg beadandót készítünk, a tanárok alkalmazkodnak hozzánk.

- közölte Nemes-Nagy Tünde.

Hangos tananyagok az egyesülettől

A középiskolás látássérülteknek nagy segítség, hogy az egyesület weboldalán, a www.vakegy.hu oldalon ingyenes hozzáférhetővé tették a felolvasott nyolc érettségi témakör anyagait, illetve van angol és német nyelvű hanganyag is a honlapon. Az egyesület április hetedikére “Nálatok laknak-e állatok” címen felolvasó napot hirdetett, bár ez elmarad, a hangoskönyvet így is szeretnék elkészíteni, ehhez várják az otthon felolvasott állatos történeket beküldését. Az eredeti tervek szerint májusra Braille országos olvasóversenyt szerveztek, ennek halasztásáról a közeljövőben dönt az egyesület. Sok intézményhez hasonlóan a vakok egyesületénél sincs most ügyfélfogadás, viszont telefonon, e-mailben, postai úton és a közösségi oldalakon elérhetőek a veszélyhelyzet ideje alatt is.