A vakáció veszélyeire figyelmeztet a rendőrség – Nyáron történik a legtöbb közúti baleset

A vakáció veszélyeire figyelmeztet a rendőrség – Nyáron történik a legtöbb közúti baleset

Berzai Zsolt az Országos Bűnmegelőzési Bizottság főtitkára a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy pénteken 700 ezer gyermeknek kezdődik meg a nyári vakáció. Többségük önállóan vesz majd részt a közlekedésben, ezért fontos, hogy a szülők meggyőződjenek arról, a gyerekek tisztában vannak a közlekedés alapvető szabályaival.

Annál inkább, mert nyáron történik a legtöbb közúti baleset.

Az iskolarendőr-program keretében a rendőrség is igyekszik átadni a közlekedési ismereteket a gyerekeknek, ami nem fejeződik be a tanévvel, mert minden megyében rendeznek közbiztonsági, bűnmegelőzési tematikájú táborokat.

– fűzte hozzá.

Arra kérik a szülőket, hogy csak láthatósági mellényben és bukósisakkal engedjék kerékpározni gyerekeiket, az autóban pedig mindig használjanak megfelelő méretű gyermekülést.

– mondta.

Varga Balázs, az ORFK bűnmegelőzési osztályának munkatársa arra kérte a gyerekeket, hogy ha egyedül vannak a lakásban, soha ne engedjenek be idegent, az utcán pedig ne álljanak szóba ismeretlennel.

A szülők tanítsák meg gyermeküket a 112-es segélyhívó szám használatára, az ő telefonszámuk pedig mindig legyen meg a gyereknél.

– mondta.

Mivel a kamaszokat – folytatta – elsősorban a vagyon elleni bűncselekmények veszélyeztetik, fontos, hogy értékesebb tárgyaik ne legyenek látható helyen.

Rendezvényeken, fesztiválokon utasítsák el, ha bárki kábító hatású vagy illegális szert kínál, erről értesítsék a biztonsági személyzetet, illetve hagyják el a társaságot.

– hívta fel a figyelmet.

Veszélyt rejt az internet használata is, online ismerkedésnél vonják be a szülőket, és ne töltsenek fel magukról érzékeny képeket, adatokat, tette hozzá.

 

Forrás: hirado.hu