A turizmus legyen mindenkié!

Fogyatékkal élőknek tartott ma interaktív tárlatvezetést Román Ágnes a Jósa András Múzeumban. A Benczúr teremben többek között kerekesszékes látogatók ismerhették meg a festő életrajzát és leghíresebb alkotásait.

Tarján István először járt a Széchenyi utcai gyűjteményben. Azt mondta, nagyon örült, hogy részt vehetett a tárlatvezetésen, ráadásul azt is örömmel fogadta, hogy az intézmény akadálymentesített.

– Úgy tapasztaltam, hogy teljesen akadálymentes, hátul egy lifttel fel tudtunk jönni. Itt pedig teljes mértékben tudtunk szabadon közlekedni. Meg vagyok elégedve vele – mondta.

[REKLAM]

A turizmus legyen mindenkié – ezt a mottót tűzte zászlajára idén az ENSZ Turisztikai Világszervezete, és arra hívták fel a figyelmet, hogy ennek megteremtéshez akadálymentes utazásra és intézményekre van szükség annak érdekében, hogy a látnivalók és élmények a fogyatékkal élők számára egyaránt elérhetőek legyenek.

– Nemcsak az volt a cél, hogy a fogyatékkal élők ezen a napon különböző kedvezményekkel látogathassák a különböző turisztikai attrakciókat, látnivalókat, múzeumokat, hanem az is, hogy fölhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy milyen nagyon fontos az, hogy bármilyen fogyatékkal él valaki, ugyanúgy megláthassa, megélhesse, megtapasztalhassa azt a sok ízvilágot, illatvilágot, szépséget, a víz simogatását, mint bármelyik egészséges társuk – mondta Mogyorós Judit, a Nyírség Turizmusáért Egyesület elnöke.

A Turizmus világnapja alkalmából a fogyatékkal élők a múzeum mellett az állatparkot is ingyenesen tekinthették meg. Az akcióhoz ráadásul az élményfürdő is csatlakozott, ahol kedvezményes belépőjegyekkel várták a fogyatékkal élőket.

Z. Pintye Zsolt