A túlélésre játszanak! Bajban vannak a használtautó-kereskedések
A Black névre keresztelt cica sem érti, hol vannak a vevők

A járvány idején az emberek kétszer meggondolják, hogy hova mozduljanak ki és egyáltalán mire költsenek, éppen ezért nem meglepő, hogy az autópiacról szó szerint egyik napról a másikra szinte teljesen eltűntek a vásárlók. Az egyik legnépszerűbb használtautó-portálon hiába hirdetnek több mint kilencvenezer darab járművet, a hirdetésekre nem jelentkezik senki. A kereskedésekbe a madár sem jár, ha pedig a telefon hetente egyszer megcsörren, az már jó eredménynek számít.

A használtautó-kereskedések 60%-a a kijárási korlátozás bevezetése után azonnal bezárt, a többiek pedig csak akkor nyitnak ki, ha konkrét érdeklődő van a telepen árult autók valamelyikére – ez azonban ritka jelenség. Rákosi László, a Nyíregyházi úton lévő, Zseby-Car használtautó-kereskedés vezetője azt mondja, 90%-kal visszaesett a forgalmuk, éppen ezért nem is töltik készletüket újabb autók felvásárlásával. Pedig egy átlagos évben pont ezek a hónapok a legerősebbek eladás terén, így ez most nagy kiesés mindenki számára.

Még a járvány előtt este hat óráig volt nyitva a kereskedésünk, most három óráig lehetne, de az is felesleges, ugyanis senki nem akar autót venni. Teljesen bizonytalan a jövő. Meg se csörren a telefonunk, és felesleges nyitva is lennünk, ugyanis a telepen a madár se jár. Pedig pont ezek a hónapok szoktak a legerősebbek lenni. Hogy hogyan tovább, nem tudni. A kft.-t nem lehet szüneteltetni, fizetjük a járulékokat, és kivárunk. Persze közben az autóink porozódnak, de ez lenne a legkevesebb. Romlik az állaguk is, a tömítések elszáradnak, és áll bennük az olaj. Azt látjuk, hogy az interneten is nagyon kevés autót árulnak, sokan szüneteltetik a hirdetéseiket is. Az egyik legnépszerűbb használtautó-portálon a járvány előtt több mint százharmincezer autót kínáltak, most már csak kilencvenhatezret. Ismerek olyan kereskedőt, akinek a telepen száz gépkocsi várja, hogy vége legyen a vírusnak. Ebben bízunk mi is, hogy hamarosan újra beindulhat a piac. Addig persze én is azt javaslom: mindenki vigyázzon nagyon magára és persze egymásra! Maradjanak otthon!