A további fejlesztés a cél

– A legutóbbi közgyűlésen elfogadták Nyíregyháza 2015. és 2019. közötti gazdasági tervét, ami az aktuális uniós pénzügyi ciklushoz kapcsolódik – mondta el Szilvási István, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője. Kiemelte, maga a fejlesztési terv egy olyan koncepció, amiben azokat az irányokat határozzák meg, amik Nyíregyháza fejlődését és még élhetőbbé tételét segítik. Hozzátette, a konkrét fejlesztéseket az éves költségvetések fogják tartalmazni az ehhez szükséges forrásokkal és elérhető pályázatokkal. A program része egy új ipari park létrehozása, innovációs kutatóközpont kialakítása és gyógyszálloda építése, de a további turizmusfejlesztés is a cél.
A képviselő a sajtótájékoztatóján a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft., valamint a Nyíregyháza Spartacus Football Club Kft. között született együttműködési megállapodásról is szólt. Ennek értelmében a Nyíregyházi Sportcentrum és a Nyíregyháza Spartacus önálló gazdasági társaságként működik tovább szorosabb szakmai együttműködéssel. A futballcsapatot működtető cég javasolhatja az utánpótlás-vezető személyét is, aki meghatározza a nyíregyházi futball utánpótlásának stratégiáját.

– A tavalyi év őszén elfogadásra került Nyíregyháza Spartacussal megkötött együttműködés esetében a problémát az okozta, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség másképp értelmezte a TAO-jogszabályt, és nem adta ki azt a hozzájáruló nyilatkozatot, hogy az újonnan megalapított, közösen birtokolt gazdasági társaság nem vehet részt a TAO programban – mondta Szilvási István. – Így az elnyert keretösszeget sem használhatja fel. Ezért döntöttünk úgy, hogy az a pénz, amit utánpótlás-fejlesztésre és Nyíregyháza sportinfrastruktúrájának fejlesztésére már megvan, ne vesszen el. Ezért úgy döntött a közgyűlés, hogy más formában valósítjuk meg az együttműködést.