A történelmi Magyarország hős védőire emlékeztek

A Székely Hadosztály katonára emlékeztek azok, akik szombat délután a Megyeháza előtt gyűltek össze. A katonai alakulat 1918. december 1-je után alakult meg azért, hogy védekezzenek az Erdélybe betörő román csapatok ellen. A Kolozsváron megalapított szervezet eleinte 400 tisztből és 4000 közlegényből állt, majd később 12 ezer katonája volt. Hiányos felszerelése ellenére a Székely Hadosztály számos katonai küldetést teljesített sikeresen. A sereg főleg Erdély területén harcolt, de volt, hogy egészen Demecserig jutottak.

További képekért kattintson a fotóra!

Dalmay Árpád, a Trianon Társaság Nyíregyházi Szervezetének elnöke azt mondta az ünnepség előtt, a Székely Hadosztály jelentős szerepet játszott Magyarország történelmében., hiszen a történelmi Magyarország utolsó honvédői voltak. Hozzátette, a Trianon Társaság egyik feladata, hogy ezeknek a hősöknek emléket állítson.

 

Akikről nem volt szabad beszélni

 

A Székely Hadosztályról a rendszerváltásig szinte nem is lehetett beszélni annak ellenére, hogy hatalmas hőstettet vittek véghez.

Petneházy Attila, a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselője azt mondta, a Székely Hadosztály és a vele kapcsolatos történések azok közé az eseények közé sorolható, amelyeket agyonhallgattak. Volt idő, amikor nem volt illő róla beszélni. A politikus hozzátette, úgy véli, tartozunk ennyivel az ilyen eseményeknek és ezeknek az embereknek.

Az emléktábla Balogh Géza szobrászművész alkotása, amit a Megyei Közgyűlés és a Trianon Társaság finanszírozott.

ME.