A Tokaji úti Vásártér hatósági ellenőrzéssorozata

Az intézkedésekben a Polgármesteri Hivatal Adó-, Építésügyi és Igazgatási Osztályának szakemberein kívül a Közterület-felügyelet, Nyíregyháza Rendőrkapitányság és más társhatóságok – így a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Fogyasztóvédelem, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal és az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal – munkatársai is részt vettek.
A dr. Kása Brigitta aljegyző által koordinált, többségében a hajnali órákban zajló akciók során az ellenőrök több Vásártér környéki helyszínen – az Acél utcán, a Kerék utcán, a Kopogó utcán, a Szikla utcán és a Verseny utcán található ingatlanokban – is illegális szálláshely-szolgáltatást tártak fel. Ezen tevékenységet nem ritkán a közegészségügyi előírásokat figyelmen kívül hagyva, vagy engedély nélkül épített építményekben folytatták, a „zugszállások” a jogszabályban előírt feltételeket nem teljesítették, sok esetben emberi tartózkodásra is alkalmatlanok voltak. A közmű nélküli, néhol még állékonysági szempontból is veszélyes melléképületekben, tárolókban összezsúfolva szállásoltak el gyermekeket és felnőtteket, főleg külföldi állampolgárokat. A felderítést egyes helyszíneken megnehezítette, hogy több esetben találkoztak az ellenőrök olyan huzamosabb ideje itt tartózkodó külföldiekkel, akik az ingatlant annak tulajdonosától bérlik.

Az Építésügyi Osztály haladéktalanul intézkedett az elhanyagolt épületek miatt kialakult veszélyforrások megszüntetése érdekében, eljárást kezdeményezve az illetékes és hatáskörrel rendelkező társhatóságoknál.
Az Igazgatási Osztály az engedély nélküli szálláshely-szolgáltatás miatt több esetben bírságolt, illetve a tevékenység tiltásával szankcionálta a zugszállásadókat. Emellett környezetvédelmi hatáskörében is eljárt a kialakult állapotok felszámolása érdekében. A helyszíni razzia a köztisztasági és közegészségügyi problémák felszámolásában is segített, sokszor fényt derítve az elkövetői körre.
A jegyzői adóhatóság helyszíni ellenőrzése során górcső alá vett minden adózót, aki ellen bejelentés érkezett, valamint azokat is, akiknél a helyszíni felderítés során rendellenességeket tapasztaltak. A vizsgálat feltárta, hogy 17 adózó mulasztotta el idegenforgalmi adó bejelentési- és bevallási kötelezettségét, őket mulasztási bírság kiszabása mellett az előírások teljesítésére kötelezte a hatóság. Az ellenőrzés eredményeként eddig be nem jelentett szállásadók is adóalanyokká váltak.
A Közterület-felügyelet munkatársai kiemelt figyelmet fordítottak a piaci árusítás jogszerűségének és a bejelentési kötelezettség teljesítésének vizsgálatára. A vásárban 137 esetben indult intézkedés termékek jogosulatlan forgalomba hozatala miatt, 85 esetben helyszíni bírság kiszabása mutatkozott indokoltnak. Az ellenőrzés alaposságát mutatja, hogy annak eredményeként a kereskedelmi hatóság több mint 200 új kereskedőt vett nyilvántartásba. A Közterület-felügyelet az összehangolt razziát követően, azóta önállóan is többször ellenőrizte különböző napszakokban a környező utcák forgalmi rendjét, a közterületek állapotát.

A fajsúlyosabb jogsértések elleni fellépés mellett a hatóságok képviselői több ingatlantulajdonost is felszólítottak közterület rendbetételére, de nem egy esetben szabálytalanul várakozó gépkocsik miatt is kellett bírságot kiszabni.
Az ellenőrzésekben részt vevő Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai leggyakrabban az adószám és hatósági engedélyek hiánya miatt büntették az engedély nélküli szálláshely-szolgáltatást folytatókat. Simonné dr. Suller Zsuzsanna, a NAV megyei adóigazgatóságának ellenőrzési igazgatóhelyettese elmondta: kezdetben kivétel nélkül olyan adózókkal találkoztak a revizorok, akik adószámmal és a szükséges hatósági engedélyekkel nem rendelkeztek a bérbeadási, szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásához. Az ily módon illegálisnak tekinthető vállalkozói tevékenységet folytató adózók jogkerülő magatartása miatt minden jogsértést bírsággal szankcionált a NAV.
Az ellenőrzéssorozat nem korlátozódott a Vásártérre, a hatóságok szakemberei rendszeresen vizsgálták a Sóstógyógyfürdő környékét is. Az ott megvizsgáltak esetében 7 alkalommal derült ki, hogy az adózó működési engedély nélkül végzi tevékenységét, és az idegenforgalmi adóra vonatkozó bejelentési-és adófizetési kötelezettségének sem tett eleget.
Az akciókban részt vevő szervek képviselői megállapították, hogy a közös erőfeszítések eredményeket hoztak. A helyzet némiképp javult: a szállásadók, úgy is mint adózók egyre inkább törekednek a szálláshely-üzemeltetés feltételeinek eleget tenni, a szükséges engedélyeket beszerezni, azonban a bizonylatolási fegyelem továbbra sem teljes körű. Így a jövőben az eddigi együttműködés mellett szükség van a további rendszeres ellenőrzésekre is az illegális szállásokat használók kiszolgáltatottságának csökkentése, a tisztességes kereskedők védelme, valamint nyíregyházi polgárok nyugalmának, életkörülményeinek megőrzése és a közbiztonság fenntartása érdekében .

Nyíregyháza, 2014. november 11.


                                                                                    Dr. Kása Brigitta
                                                                                          aljegyző