A temetőkben egyenruhás és civil ruhás rendőrök, valamint polgárőrök is figyelnek a rendre
Fotó: Illusztráció

A rendőrök megyénkben és városunkban is fokozott figyelmet fordítanak a temetőkre és környékükre, elsősorban bűnmegelőző és forgalomsegítő jelleggel. A sírkertekben egyenruhás és civil ruhás rendőrök, valamint polgárőrök és önkéntes, közösségi szolgálatukat teljesítő diákok is felügyelik a rendet a következő napokban.

Mindenszentek és halottak napja környékén sokan útra kelnek, hogy a temetőkben, elhunyt szeretteikre emlékezzenek. A Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya arra figyelmeztet, ez az időszak veszélyeket is rejthet magában –  a rendőrök kérik, fogadják meg ajánlásaikat. Lehetőség szerint – különösen az idősek – sötétedés után ne maradjanak a temetőkben, vagy hazafelé tartva az utcákon kíséret nélkül.

Figyeljenek a zsebtolvajokra; nem ajánlott sok készpénzt magukkal vinni a temetőkbe.

– többek között erről is szólt Dr. Kovács Attila bűnmegelőzési osztályvezető a Nyíregyházi Televízió Híregyháza című műsorában.

A hölgyek a temetőkbe is viszik a táskájukat ugyanúgy, ahogy a mindennapokban is. Azt javasoljuk, lehetőség szerint cipzározzák be és maguk előtt tartva vigyék táskájukat. Mobiltelefonokat farzsebben egyébként is lehet látni városszerte, de ilyenkor a készülékünket próbáljuk meg úgy elhelyezni, hogy ne lehessen hozzáférni.

A rendőrök megyénkben és városunkban is fokozott figyelmet fordítanak a temetőkre és környékükre, elsősorban bűnmegelőző és forgalomsegítő jelleggel. Dr. Kovács Attila hozzátette:

Elképzelhető, hogy lesznek forgalomelterelések, adott esetben útlezárások. A forgalom megnövekszik ilyenkor és ez nemcsak a gépkocsiforgalomra igaz, hanem a kerékpáros és a gyalogos forgalomra is, tehát mindenképpen oda kell figyelni egymásra. Fontos toleranciát tanúsítani, hogy ne úgy kezdődjön a megemlékezés adott esetben a temetőben, hogy előtte összevesztünk egy másik autós vagy gyalogos társunkkal. Próbáljuk megkönnyíteni a helyzetet: a rendőrség komoly jelenléttel veszi ki a részét ezekben a napokban a temetők környékén, a polgárőrséggel karöltve.

Az osztályvezető hozzátette, a gyalogosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Az előttünk álló időszakban, főként a temetők környezetében, megnő a gyalogosok száma, ezért kérik a járművezetőket, hogy fokozott körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket!