Krizantém és mécsesek: nagy a kínálat, sok a vásárló a piacokon

Több százezer szál virágot és több tízezer mécsest vásárolnak a szeretteik, hozzátartozóik sírjára a megyebeliek és a nyíregyháziak ezekben a napokban. A Búza téri piacon krizantémok és az olcsóbb mécsesek iránt a legnagyobb a kereslet, ezt mondják az árusok. A vásárlók szerint, ilyenkor kevésbé számít az ár, inkább arra figyelnek, hogy amit megvesznek, az szép legyen.

A nagy virágú, színpompás krizantémok a legkeresettebbek a Búza téri piacon, ezt mondják a helyi kereskedők. Ebből a virágfajtából a kisebbek, a legolcsóbbak, szálanként 150 forintba kerülnek, de a vásárlók inkább a nagyobb, 300 forintosakat keresik. Az idősebbek a hagyományos fehér színűt veszik, míg a fiatalabbak a színesebbeket keresik. A kereskedők minden igényt igyekeznek kielégíteni.

Árulunk csokros fajtákat, többféle színben, fehérben, lilában, sárgában  kinek melyik tetszik.

– tette hozzá Vaskó Albertné.

Mécses nélkül sincs ünnep

A virágok mellett a mécsesek fogynak a legjobban. A Búza téren az olcsóbbakat 150 forintért lehet megvenni, de a nagyobbakért ettől jóval többet is elkérnek. Kisebb méretű koszorúkat 700-800 forintért árulnak, a normál méretűek azonban 2-3000 forintért cserélnek gazdát. Az árusok azt mondják, hogy a nagyobb sírhelyekre általában nagyobb díszek kerülnek.

Attól függ, hogy kinek van nagy sír, dupla sír vagy urnás. Már vittek mécseseket  és tálakat is vegyesen.

– szögezte le Molnár Barbara, árus. 

Koszorúból, állókákból és mécsesekből a kínálat hatalmas Nyíregyházán, sokáig lehet nézelődni a sorok között. A vásárlók azt mondják, azt veszik meg, ami megtetszik. Bár egy-egy vásárlónak akár több tízezer forintjába is kerülhet a Mindenszentek és halottak napja előtti vásárlás, a vevők mégis azt mondják, ilyenkor a legtöbben nem garasoskodnak.

Nem számolom, hogy mennyit költök a piacon. Az idősek, ha azt mondják 400 forint, akkor 400 forint, nem szoktam alkudni, mert sok gond, baj van vele, úgyhogy kifizetem azt az összeget, amennyit mondanak.

– tette hozzá Koi Balázs.

Nyíregyházán sokan foglalkoznak virággal

Országosan több mint 15 millió szál krizantémot adnak el a november elseje körül a virágárusok. Nyíregyháza környékén sok a virággal foglalkozó őstermelő. Ők különösen készülnek erre az időszakra, mert a virágok 70%-át ebben az időszakban adják el.