A téli hónapokban is maradandó élményt nyújt a Nyíregyházi Állatpark!
Fotó: Facebook / Nyíregyházi Állatpark

Télen is maradandó élményt nyújt a Nyíregyházi Állatpark! A hűvösebb éghajlatot  kedvelő állatok a jegesmedvék, a szibériai tigrisek vagy a borjúfókák kifejezetten élvezik ezt az időjárást. A hőmérsékletre érzékenyebb fajok pedig semmit sem éreznek hidegből, mivel a Zöld Piramis, a Trópusi és Viktória Ház, valamint az Ócenárium légterében és medencéiben mindig állandó a hőmérséklet.

A Nyíregyházi Állatpark az év minden napján nyitva van. A téli időszakban 9 és 16 óra között barangolhatjuk be 35 hektáron földünk vadregényes tájait. Az évnek ez az időszaka a hidegebb éghajlatot kedvelő állatoknak kedvez, érdemes megfigyelni a fehér farkasok vagy a szibériai tigris család mindennapjait és a jegesmedvék is boldogan lubickolnak medencéjükben. Bundájuk olyan jól szigetel, hogy a jégmezők nagy vándorai gyakorlatilag nem veszítenek hőt az orruk felületét leszámítva, eredeti élőhelyükön hőkamerával majdnem észrevehetetlenek a hideg tájban.

Fotó: Facebook / Nyíregyházi Állatpark

A hőszigetelésben nemcsak vastag bundájuknak jut kiemelkedő szerep, hanem a bőr alatti zsírrétegüknek is, amely egy-egy bőséges időszakot követően több centiméter is lehet. A vastag zsírréteg a mechanikai védelem mellett tartalék tápanyagforrást is jelent az állatok számára. A park borjúfókáinak téli felkészítése már kora ősszel megkezdődött. Az úszólábúak takarmány igénye nyáron mindössze napi 2 kg tengeri hal, azonban a hűvös idő közeledtével folyamatosan emelik a takarmányuk mennyiségét a trénereik. Így a kemény mínuszokat már jó vastag szalonnaréteggel várják, ilyenkor már 5-6 kg zsíros tengeri halat is fogyasztanak a fókák. Az Állatpark szubtrópusi és trópusi éghajlatot képviselő lakóinak egy része enyhébb időben a külső kifutóban télen is látható. Az ázsiai elefántok, a rinocéroszok és az afrikai ormányosok ilyenkor is eltöltenek egy-két órát a friss levegőn és az ara papagájok is gyakran időznek az évnek ebben az időszakában a külső röpdéjükben.

Petró Zsuzsa a Nyíregyházi Állatpark szóvivője elmondta:

Az itt élő állatok többsége maga dönti el, hogy a belső fűtött helyén, vagy a külső kifutóban tartózkodik, amikor hűvösre fordul az idő. Ha az időjárás engedi, akkor a gondozóik kiengedik, az ázsiai elefántot és az orrszarvút is, mert nekik is nagyon fontos a levegőzés. Azt azonban mindenképpen érdemes hangsúlyozni, hogy a parkban élő állatok, vagy itt születtek, vagy európai állatkertekből jöttek hozzánk, tehát hozzászoktak és akklimatizálódtak a mi éghajlatunkhoz.

A hőmérsékletre rendkívül érzékeny állatok pedig semmit sem éreznek a hűvösebb időből a Nyíregyházi Állatparkban, hiszen a Trópusi és a Viktória házban, az Ázsia élővilágát bemutató Zöld Piramisban, valamint az Ócenáriumban töltik mindennapjaikat.

 

Helmeczy Éva