A tavaszi virágzással megindult az allergiaszezon

Az elmúlt hetekben sokan tapasztalhattak szemviszketést, orrfolyást, torokkaparást. Nem csoda, hiszen a márciussal nemcsak a tavasz, az allergiaszezon is megkezdődött. Az utóbbi időben a mogyorófélékre érzékenyek szenvedhettek, de jelenleg is többféle növény pollenjei keringenek a levegőben.

 

A MOGYORÓVIRÁGZÁS MÁR LEMENT

 

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat legfrissebb adatai alapján jelenleg a ciprusfélékre, a tiszafafélékre, valamint a nyárra érzékenyek kapkodhatnak a zsebkendő után, ezek pollenkoncentrációja ugyanis most magas a levegőben. A nyírre, mogyoróra, kőrisre és fűzre allergiások számára nyugodtabb lehet a hét, ezek ugyanis közepes intenzitással virágoznak, míg az éger normál, a gomba pedig alacsony pollenkoncentrációval van jelen a levegőben.

 

MENJÜNK SZŰRÉSRE

 

Érdemes már a szezon előtt elmenni egy allergiavizsgálatra, hogy minél pontosabban tudjuk, mivel szemben kell védekeznünk. A vény nélkül kapható gyógyszereket ma már nyugodtan szedhetjük, azok ugyanis ma már nem álmosítanak annyira, mint a korábbi készítmények, amiket volt, hogy nyugtatóként is használtak. Mielőtt azonban bármilyen gyógyszert bevennénk, feltétlenül olvassuk el a betegtájékoztatót, és szükség esetén a háziorvossal is konzultáljunk.

Sz.T.