A tavasz első hulláma

Két hete még csak a sárga téltemetőben gyönyörködhettünk a nyíregyházi park területén, mostanra azonban bővült a skála, a kert több pontján is a tavasz előfutárai várnak ránk.

 

A VÁRVA VÁRT HÓVIRÁG

 

Az Óriások ligetének nyírfái alatt bújtak ki az év első hóvirágai. A kert fehér szirmú díszével a Székelykapu mellett is találkozhatunk. Az Európában elterjedt virág az amarilliszfélék családjába tartozik és akár 25 centiméterig is nőhet. A védett növényt hazánkban nagy becsben tartják, természetvédelmi eszmei értéke tízezer forint. A kikelet hírnökének is nevezett hóvirág ezen kívül gyermekdalaink és mondókáink kedvelt eleme.

 

VIRÁGZIK A TÉLI JÁZMIN

 

Az Észak-Kínából származó téli jázmin is megörvendeztette a nyíregyházi botanikus kert gondozóit és látogatóit nyíladozó virágaival. A két méter magasságot is elérő olajfaféle cserjék a főépület előtt találhatóak, fényes sárga szirmaik pedig üde színfoltjai a késő téli tájnak. Érdekessége, hogy virágai már a levelek kihajtása előtt nyílnak.

 

BIMBÓZÓ BANGITA

 

A főépület mellett és a Székelykapunál érhetjük tetten a kikeleti bangita első rózsaszínű bimbóit. Az akár négy méteresre is terebélyesedő cserje két növény keresztezésével jött létre Dél-Angliában, a 20. század elején. Hírnevét téli virágzásának és erős, kellemes illatának köszönheti.

 

A LILIOMFA IS ÉRZI A TAVASZT

 

A Japánkert egyik nevezetessége, a nagyvirágú liliomfa is érzi, hogy itt a kikelet. Noha a dekoratív, terebélyes cserjének csak áprilisban csodálhatjuk meg tulipánszerű, rózsaszín virágait, bimbóit már most is elcsíphetjük.

A nyíregyházi Tuzson János Botanikus Kert minden hétköznap 9 és 16 óra között várja a kikelet hírnökei iránt érdeklődőket. És a park gondozói elöljáróban azt is elárulták, hamarosan a nyíladozó sárga nárciszt is megcsodálhatjuk náluk.

Szöveg és fotók: Farkas Fanni