A tavalyi évhez képest emelkedett a krizantém ára
A tavalyi évhez képest emelkedett a krizantém ára

A halottak napi, mindenszenteki időszak legnépszerűbb virága a krizantém. A nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet, október legvégén, november elején talál gazdára a hazai termés döntő többsége, ami azonban már most látszik, hogy a tavalyi évhez képest jóval magasabb áron.

2020-ban csökkent a hazai krizantémtermelés, 17 millió szál virág került a piacra, idén pedig várhatóan még ennél is kevesebb fog. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne elég belőlük: szálas és cserepes krizantémból is van bőven. Tavaly ilyenkor azonban már folyamatos zuhanásban volt az áruk, most viszont 500 forintot is elkérnek egy szálért, a csokrost pedig 500 és 700 forint között kínálják a Búza téri piaccsarnokban.

Milliók róják le kegyeletüket

Hétfőn (november 1-jén) mindenszentek, kedden pedig halottak napja. A hétvégén (is) várhatóan milliók kelnek útra, hogy meglátogassák elhunyt szeretteik sírját és leróják kegyeletüket egy-egy szál virággal, mécsessel. Bár a virágárusok már a hét elején is tapasztaltak némi mozgolódást, de igazán közvetlenül mindenszentek előtt és a napján indul be a nagy roham – várhatóan.

Ingyenes lesz a behajtás

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. megkeresésünkre elmondta, november 1-jén 7 és 10 óra között lehet majd behajtani az Északi temetőbe, de 11 óráig a gépjárművekkel el kell hagyni azt. Ezen a napon behajtási díjat nem fognak kérni. Ami pedig a közös mécsesgyújtást illeti a Hősök temetőjében: november 2-án, kedden idén is megtartják a mécsesgyújtással egybekötött ünnepi megemlékezést a Dugonics utcai sírkertben, ahol több mint 2800 sírban fekvő első világháborúban elhunyt katonáért égnek majd az emlékezés lángjai.

„A nyíregyházi Hősök temetőjében több mint 2800 sírban, 14 nemzet első világháborúban elhunyt katonái nyugszanak békésen egymás mellett. Olyan sírok ezek, melyekben egy apa, fiú, férj vagy vőlegény alussza örök álmát, aki hazavágyott és akit hazavártak.”

Az idei ünnepség 15.00 órakor kezdődik ortodox liturgiával, majd ezután mécsesgyújtással fejeződik be. Az ünnepi liturgiát Krank József parókus tartja a temetőben nyugvó elhunytakért.