A tápcsatorna daganatainak laparoszkópos sebészete

Két napos tudományos ülésre gyűltek össze az ország sebészei. Az eseményre külföldről is érkeztek szakemberek, hogy bemutassák azokat az újdonságokat, amelyeket a hazai gyakorlatba is átültethetnek azok az orvosok, akik az emberi tápcsatorna daganatos megbetegedéseivel foglalkoznak.

 

„Mesterfogások” orvosoknak

 

Dr. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak főigazgatója elmondta,
az, hogy Nyíregyházán van a konferencia, azt is jelenti, hogy az itt lévő szakemberek és műszerek is lehetővé teszik, hogy ez a nemzetközi fórum megvalósuljon. A főigazgató hozzátette, pénteken gyakorlati rész lesz, míg szombaton az elméletre kerül sor. Dr. Adorján Gusztáv kifejtette, egy-egy ilyen összejövetelkor a gyakorlatban operáló orvosok „mesterfogásokat” tanulhatnak, hiszen külföldről és belföldről olyan szakemberek gyűltek össze, akik egyedülálló műtéti technikákat ismernek.

A Jósa András Oktatókórházban évek óta végeznek laparoszkópos műtéteket, a tudományos ülés a szakorvosoknak mégis egyfajta továbbképzési lehetőséget biztosít.

 

Speciális műtétek

 

Dr. Tóth Lajos Barna, a Jósa András Oktatókórház Sebészeti Osztályának osztályvezető főorvosa elmondta, a tudományos konferenciának az a célja, hogy a nemzetközi szinten már egyre nagyobb gyakorlattal rendelkező kollégák bemutassák azokat a speciális műtéteket, amelyekkel a daganatos betegeknek a laporoszkópos ellátását tudják fejleszteni.

A tudományos ülés résztvevői a konferenciateremből nézhettek végig élőben műtéteket. Az eljárások igen nagy jelentőséggel bírnak, hiszen a daganatos betegségek között vezetnek a vastag,- és végbéldaganatok, illetve a gyomorrák okozta halálozások. Ezek a számok a szakemberek szerint ma Magyarországon nem csökkennek, ezért kiemelt jelentőséggel bírnak az újító jellegű műtéti megoldások.

ME.