A szomjas troll – Varró Dániel kötetét mutatták be a Gyermekkönyvhónap mai rendezvényén
A megyei Gyermekkönyvhónap szerdai vendége volt Varró Dániel költő. A Túl a Maszat-hegyen című verses meseregény szerzője legújabb könyve, A szomjas troll bemutatójára érkezett a Móricz Zsigmond Könyvtárba

A Varró Dani életművel, Badarország hőseivel, majompofával, a puncsfagyi és mákfagyi versével, és egyéb mese sztorikkal igyekezett meghódítani az író-olvasó találkozó gyerekeit.

A Kerge ABC szerzője komolyan megdolgoztatta az iskolásokat. Nézőtéri székszomszédom, egy kisfiú konkrétan az ujján követte a számoló versek újabb versszakait. A költő bácsi első versét 12 évesen írta, tudja ezt minden kisgyerek.   

Van egy nővérem, aki nálam két évvel idősebb, és ő óvodás korától kezdve írt verseket és aratott sikereket. Mindenki nagyon megdicsérte, hogy milyen tehetséges, milyen ügyes. Én egy kicsit irigykedtem rá, tehát ilyen kistestvéri féltékenységből, rivalizálásból kezdtem egyrészt gyerekkoromban verseket írni, másrészt nagyon tetszett nekem, hogy a költők olyan nagyon híresek, akikről az iskolában tanulunk. Petőfiről, Aranyról is azt tanultuk, hogy fiatal költők voltak, akik írtak egy elbeszélő költeményt , ugye a János vitézt, illetve a Toldit, és attól egycsapásra országosan híres költők lettek és ez nekem nagyon tetszett gyerekkoromban.

Ezért írta meg indulásként a Nyuszika című elbeszélő költeményt, hátha ő is egycsapásra országosan ismert költő lesz, majd a Toldi mintájára megszületett a Nyuszika szerelme és a Nyuszika estéje is.

No, nem ezzel nyerte Az év gyerekkönyve díjat, hanem a Túl a Maszat hegyen lett a díjazott műve.

Varró Dani felnőtt testében egy gyereklélek bújik meg. Kritikusai a szemére is vetik, hogy sosem ír szomorú dolgokról, könnyed, gyerekes a stílusa, mégis az egyik legnépszerűbb kortárs költő. József Attila-díjas, és a kiérdemelte a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét is. Amúgy ajánlott érettségi tétel a Szívdesszert című harmadik kötete.

Alkati dolog, hogy ilyen gyereklelkű vagyok.

– fogalmaz a költő. Az egyik női lapból ismert három fia is segít megőrizni gyermeki látásmódját, de ő lírával udvarolt, és saját SMS verseivel hódította meg a feleségét is.

Legújabb könyve A szomjas troll a Kis viking legendáriuma alcímet viseli, és négy történetből álló verses mesefüzér. Amolyan skandinávkodó mesék ezek.

Az egyik egy kis óratörpéről szól, aki nagyon kíváncsi, szétszereli az óraszerkezetet, de nem tudja összerakni – ez is szokott a gyerekekkel előfordulni. Van egy kis Hablegényről szóló mese, kicsit Andersen utánérzés, akinek sok nővére van és ő is szeretne mindent utánuk csinálni, de még nagyon pici hozzá, és nem hagyják, de aztán mégis kiderül, hogy nagyon  talpraesett, illetve uszonyra esett. És van ez a trollos mese, ami egy bumfordi trollról szól, aki nem túl ügyes, nem túl okos, de mégis valahogy a saját eszközeivel megoldja a felmerülő  problémákat.

- mesélte Varró Dániel.

A negyedik egy lapozgatós, vikinges mese, melyben az olvasók belebújhatnak a főszereplő bőrébe, így eldönthetik, hogyan alakuljon a mesefolyam.

Varró Dániel most az Operaház felkérésére fordítja újra Mozart daljátéka, a Szöktetés a szerájból librettóját, melyből jövőre egy fiataloknak szóló előadás születik, T.S. Eliot Macskák verseit is újrafordította költő barátjával, hiszen annyit változik a nyelv és a világ, hogy időről-időre frissíteni kell a klasszikusokat is.

A Megyei Gyermekkönyvhónap csütörtökön állati bemutatóval és a Cseperedő meseklubbal folytatódik. Szombaton pedig a Nyíregyházi Cimborák találkoznak ismét a Móricz Zsigmond Könyvtárban.