A szökőkút nem fürdőmedence!

Szabó Edina, a NYÍRVV Nonprofit Kft. sajtóreferense kérdésünkre elmondta, a Városüzemeltetés munkatársai rendszeresen karbantartják és tisztítják a Nyíregyházán működő 10 szökőkutat. Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni, hogy a vízi látványosságoknak elsősorban díszítő, esztétikai értéke van, és bármennyire csábítóak a kánikulában a hűsítő vízfelületek, a medencék nem alkalmasak a fürdésre. A sóstói Tófürdő vízminősége sokkal inkább alkalmas erre, hiszen többször is megkapta már a kiváló minősítést. Évente pedig több tízezren mártóznak meg benne.
– A kutak vízforgató berendezéssel felszereltek, a vizet többnyire automata szűri és fertőtleníti, de éppen a különféle vegyszerek (algaölő szer, klór stb.) allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékenyekből. A medencébe ráadásul bekerülhet például madárürülék, por, cigarettacsikk, szemét, de az sem ritka, hogy kutyákat engednek a szökőkutakba.

BŐRIRRITÁCIÓ ÉS CSÚSZÁSVESZÉLY

Mindenkinek saját, jól felfogott érdeke és felelőssége tehát, hogy ne pancsoljon a szökőkutakban, és különösen gyermekét ne engedje ezekbe a vizekbe az esetleges bőrirritáció vagy a csúszásveszély miatt. Enyhülésre inkább a párakapukat, illetve a díszkutak és közkifolyók ivóvíz minőségű vizét javasolják – hangsúlyozta.
Bodrogi László, a Közterület-felügyelet felügyeletvezetője azt mondta, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának rendeletei között szerepel, hogy a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást tanúsít az, aki a vízcsobogókat, kutakat, vizes medencéket rendeltetésellenes célokra (mosdásra, fürdésre stb.) használja. A Közterület-felügyelet munkatársai helyszíni bírságot is kiszabhatnak, ami felnőtt esetében akár 50 ezer forintig terjedő összeget is jelenthet.