A szökőkút nem fürdőhely – Kisgyermekes szülők figyelem, itt vannak az okok!

Ne engedd gyermekedet, unokádat, hogy köztéri vizes látványosságokban hűsítsen magán.

A nagy melegben nagyon hívogatóak tudnak lenni a köztéri szökőkutak, különféle vizes látványosságok. Magam, aki imádja a vizet, a strandolást, a fürdőzést nem egyszer éreztem már a kéztetetést, hogy beugorjak a hűsítés erejéig valamelyik előbb felsorolt mesterséges vizes szerkezetbe. Bevallom leggyakrabban a Feneketlen-tó ihletett meg, persze tudom, hogy tilos benne a fürdőzés és sosem mennék bele, de a gondolat még nem bűn. Gyakran látni kisebb-nagyobb gyerekeket, akik önfeledten pancsolnak egy-egy szökőkútban, azonban ez számos veszéllyel jár.

Az első dolog, amit jó tisztázni, hogy a szökőkutak nem fürdésre lettek kialakítva, hanem látványelemei a városoknak, településeknek! Fontos, hogy tudd, a szökőkutak vízforgató rendszerrel működnek, ami azt jelenti, hogy ugyanazt a mennyiségű vizet forgatják heteken, sőt olykor hónapokon át. A víz nem látszik koszosnak, mert vegyszerekkel kezelik, ám te is látod, hogy többek között kutyákat engednek bele, különféle madarak ürüléke is gyakran előfordul bennük, szóval közel sem tiszta vízről van szó.

A vízben előfordulhatnak baktériumok, vírusok, de gombás fertőzést sem nehéz összeszedni. Nyilván egyiket sem kívánod gyermekednek, unokádnak, így azt tanácsoljuk, hogy bármennyire is kéri, hogy bemehessen egy vizes látványosságba, ne engedd, inkább a strandokon, a párakapukon hűsítsétek magatokat, a szökőkutakban pedig csak gyönyörködjetek, mert ez a lényegük.

 

Forrás: ridikul.hu