A szociális ellátások voltak a középpontban az Idősügyi Tanács ülésén

2017-ben is számos változás történt a szociális ellátások területén, illetve a házi segítségnyújtásban. A tavaly év végi módosítás értelmében például tovább szigorodott januártól a rászoruló időseknek gondozást nyújtó házi segítségnyújtás szabályozása. A házi segítségnyújtás lényege, hogy a rászoruló ember továbbra is önállóan, a saját otthonában élhessen, és ott kapjon segítséget a mindennapi feladatok elvégzéséhez, így például bevásárláshoz, csekkfeladáshoz, takarításhoz, mosakodáshoz, öltözködéshez, étkezéshez. Az ellátást a helyi önkormányzat köteles biztosítani a rászorulóknak, amihez támogatást kap az államtól. Eddig minimum egy, legfeljebb napi négy óra otthoni gondozásra lehetett jogosultságot szerezni, az ellátott egészségi állapotának súlyosságától függően. Januártól azonban nem korlátozzák a házi segítségnyújtás napi időtartamát. Többek között erről és a további változásokról is rövid tájékoztatást kaptak az Idősügyi Tanács tagjai, akik soros ülésüket ezúttal nem a Városházán, hanem a Sóstógyógyfürdőn található Szivárvány Idősek Otthonában tartották. Így a kihelyezett ülés keretében tájékozódhattak az otthonban elhelyezett gondozottak helyzetéről is, valamint betekintést nyerhettek az intézményben folyó munkába, mindennapokba is.

Fintor Károlyné, az Idősügyi Tanács titkára elmondta, az idősek általában második gyermekkorukat élik, de nincs mellettük esetleg a gondozó, aki vigyáz rájuk és óvja őket. Éppen ezért fontos, hogy a szépkorúak tudják, milyen segítséget kaphatnak, ha segítségre van szükségük.

 

Hamarosan megjelenő kötet

 

A tavalyi Élettörténetek Nyíregyházán című pályázat anyagait összegyűjtő kiadvány megjelenéséről is szó esett. Eddig a művek stilisztikai javítása és sajtó alá rendezése zajlott.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere kiemelte, már a borítóterveket is elkészültek, az Idősügyi Tanács dönt arról, melyik fog szerepelni a köteten.

A kiadvány várhatóan júniusban fog megjelenni.

Zadubenszki Norbert