A Szerdai gyerek nem mondott csütörtököt

Arany Bengáli Tigris díjat nyert az indiai Kalkuttában, a cseh Karlovy Varyban a filmfesztivál záróünnepségén a fődíjért és a kritikusok elismerésének átvételéért is színpadra szólították az alkotókat, a németországi Cottbusból pedig a legjobb rendezőnek járó elismeréssel távozhattak a stáb képviselői. Miben rejlik a siker titka? – erről kérdeztem először Szabolcsot.

 

Ezúttal pozitív karaktert alakít

 

– Horváth Lili egy szokatlanul szép történetet rendezett meg. Egy állami gondozásból nemrég kikerült, tizenévesként anyává váló leány sorsának alakulását, felnőtté válását követhetjük nyomon. Egy mikrohitelnyújtási programmal segíteni akarnak a saját lábukra állni a hasonlóan rászoruló embereknek. Én a program egyik alkalmazottja vagyok, aki kezdetben nagyon zárkózott, de megismerve ezt a lányt, kinyitom a „kapuimat” felé... Pályám során eddig többnyire negatív figurákat alakítottam. Örültem ennek a szerepnek, hogy bebizonyíthattam: finomabb rezdülésű karaktert is meg tudok jeleníteni. Nagyon sok remek kollégám játszik a filmben: Vecsei Kinga, Börcsök Enikő, Nagy Ervin... Egy különösen erős színészi csapat jött össze.

 

Nem tudott elmenni Kalkuttába

 

Arra mutat rá többek között ez a történet, hogy mennyire gyötrelmes talpon maradni olyanoknak, akik család nélkül, pozitív minták nélkül nőttek fel. A film ugyanakkor azt üzeni, hogy az esendő, nehéz sorsú emberek számára is létezik kiút. Mint megtudtuk, közel sem kellett messzire utazni a forgatási helyszínekért. Az Andrássy úttól alig negyedórára, a Gubacsi hídnál és Mátyásföldön az Ikarus Művelődési Házban vették fel a jeleneteket. Nagyon sajnálja, hogy a fesztiválokon nem tudott részt venni, de ez szinte mindig így van, hiszen sokat játszik, forgat, legutóbb például az Aranyélet című HBO-sorozatot, aminek állandó szereplője. (A Fehér Istennel szerencsére el tudott menni Cannes-ba, ahonnan az Egy bizonyos nézőpont nevű szekció fődíját hozhatták el.) Nevetve mondja, hogy míg mások Kalkuttába utaztak, ő a jóval rövidebb idő alatt megjárható Győrbe, ahová közönségtalálkozóra hívták.

 

Kanadától Finnországig

 

– Kollégáim elmondása szerint óriási élmény volt látni, ahogyan Indiában egyszerre 1500 néző lelkesedéssel fogadta a filmet – mesélte. – Érdekes, ahogy Közép-Európában, Nyugat-Európában avagy Ázsiában hat a közönségre a Szerdai gyerek. Szerencsére családomnak soha sem kellett ilyen nehézségekkel megküzdenie, de a nagymamám Kótajban élt, s a házuk közelében volt egy cigánytelep, ahová kicsi koromban elég sokat elmászkáltam.

Több mint ötven filmben szerepelt már. A forgatásokon kívül tizenöt előadásban játszik Pesten, de szerepelt már Pintér Béla társulatával többek között New Yorkban, Montrealban, Lisszabonban, Párizsban, Moszkvában, Helsinkiben, Rotterdamban. Elfoglaltsága miatt ma már csak ritkán jön városunkba, de édesanyjának a közeljövőben lesz a kerek születési évfordulója, amire mindenképpen hazalátogat.

Sz. Kántor Éva