A szén-monoxid-mérgezések elkerülésének kulcsa a megelőzés!

Néhány fontos szabály betartásával a fűtési szezonban nagy számban előforduló szén-monoxid-mérgezések elkerülhetőek.

Legfontosabb lépések a szén-monoxid-mérgezés megelőzése érdekében:
Gázkészülékei ellenőrzését, karbantartását rendszeresen végeztesse el arra jogosult szakemberrel. A rendszeres karbantartás nemcsak a biztonságos és komfortos használatot biztosítja, így költségtakarékosabban is üzemeltethetjük a készüléket.

A gázkészülékek használata során követni kell a gyártó előírásait. Fontos figyelni arra, hogy a készülék számára az égéshez szükséges mennyiségű levegő a helyiségben rendelkezésre álljon, és folyamatos utánpótlása biztosított legyen. Rendszeresen ellenőrizze a szellőző-, légbevezető csatornák tisztaságát, ezeket ne dugaszolja el. Régi nyílászáró utólagos szigetelésekor is figyeljen arra, hogy a gázüzemű készülékek légellátásához szükséges levegő-utánpótlás megmaradjon.

Ne alakítsa át tüzelőberendezéseit és a kapcsolódó rendszereket engedély nélkül – engedélyköteles átalakításnak számít például a gázkészülékek, kémények, készülékbekötések átalakítása, áthelyezése és a más tüzelőanyagra történő átállítás, vagy akár a frisslevegő-ellátás módjának megváltoztatása ablakcsere folytán.

[REKLAM]

Lakásába engedje be a kéményseprő közszolgáltató munkatársait, hogy kéményét, égéstermék-elvezető berendezését ellenőrizhessék, szükség szerint kitisztíthassák.

Egyre elterjedtebb a szén-monoxid-érzékelő készülékek használata. Ezek kiegészítő biztonsági felszerelésként a szén-monoxid megjelenésének jelzésére szolgálnak. Az érzékelő felszerelése nem pótolja a felsorolt megelőző intézkedéseket, de növeli a biztonságot.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, de belégzése már kis mennyiségben is halálos mérgezést okozhat. Ezért fontos figyelni a legelső tünetekre. Ha valaki émelygést, fejfájást tapasztal, azonnal szellőztessen, zárja el a gázkészüléket, forduljon orvoshoz, majd szakemberrel vizsgáltassa felül gázellátását, illetve a kéményét.