A Székely Hadosztály megalakulásának évfordulójára emlékeztek Nyíregyházán

A Székely Hadosztály megalakulásának évfordulójára és vitéz Vén Zoltánra, a hadosztály főhadnagyára, aranysarkantyús vitézre emlékezett péntek délután a Trianon Társaság Nyíregyházi Szervezete, katonai tiszteletadás mellett.

A magyar történelem egyik legsúlyosabb tragédiáját idézték fel: 1918 decemberében, Gyulafehérváron a többségi magyar lakosság megkérdezése nélkül a románok kimondták Erdély elcsatolását Magyarországtól. Válaszlépésként a frontról hazatérő katonák nem tették le a fegyvert, hanem megalakították a román csapatokhoz képest jóval kisebb létszámú Székely Hadosztályt. A katonák nehéz körülmények között, hiányos felszereléssel és hazafias érzelemmel küzdöttek hazájukért. Az aranysarkantyús vitézekről előadás is volt.

Komiszár Dénes helytörténész elmondta:

Külön, egységes rendet nem alkottak, egy megkülönböztető jelzésük volt: ünnepélyes alkalmakkor színaranyból készült sarkantyút viselhettek és ez arra kötelezte őket, hogy például úrnapi körmenetkor vagy olyan megemlékezésen, ahol ők be voltak osztva, a király közvetlen szolgálatában láttak el feladatot, ezt az aranysarkantyút a csizmájukon kellett hordani és arra is vannak utalások, hogy a fejfedőn is volt aranysarkantyú is. Tehát volt egy felső és egy alsó aranysarkantyú.